Sensibilitatea dentară, o problemă tot mai frecventă

Ai uitat de gustul delicios al unei îngheţate aromate, iar limonadele cu gheaţă ţi se par doar recomandări de revistă? Din păcate, aceasta este o situaţie din ce în ce mai întâlnită. Sensilitatea dentară a redus semnificativ meniul de vară şi nici cu cel de iarnă nu a fost prea blând. Din ce în ce mai multe persoane acuză dureri sau discomfort în momentul contactului cu alimente calde sau reci. O simplă vizită la stomatolog poate rezolva această neplăcere, iar în câteva săptămâni te poţi bucura în voie de cocktailuri reci şi deserturi foarte dulci.
  • Publicat:
Sensibilitatea dentară, o problemă tot mai frecventă

Ai uitat de gustul delicios al unei îngheţate aromate, iar limonadele cu gheaţă ţi se par doar recomandări de revistă? Din păcate, aceasta este o situaţie din ce în ce mai întâlnită. Sensilitatea dentară a redus semnificativ meniul de vară şi nici cu cel de iarnă nu a fost prea blând. Din ce în ce mai multe persoane acuză dureri sau discomfort în momentul contactului cu alimente calde sau reci. O simplă vizită la stomatolog poate rezolva această neplăcere, iar în câteva săptămâni te poţi  bucura în voie de cocktailuri reci şi deserturi foarte dulci.

Sensibilitatea dentară se poate manifesta prin dureri dintre cele mai neplăcute, ascuţite, adesea apărute brusc şi uneori prelungite mult după momentul contactului cu un produs prea rece, prea cald sau prea dulce. De aceea, sensibilitatea dentară în faza incipientă este mai greu conştientizată, iar măsurile de tratare apar după ce devine o problemă serioasă. Astfel că în scurt timp începi să diminuezi lista produselor consumate în special în sezonul cald şi în cel rece. Rămâi cu pofta pentru îngheţată, iar dulciurile devin doar dorinţe.

Cel mai complicat este până îţi învingi fobia de stomatologi şi îţi faci o programare. Recomandat este să-ţi faci o listă cu toate simptomele pe care le-ai întâlnit până în momentul vizitei şi să aştepţi liniştită în faţa cabinetului să-ţi vină rândul. După un control amănunţit, medicul stomatolog îtţ va spune cât de gravă este situaţia şi care sunt următorii paşi de urmat.

Sensibilitatea dentară este o problemă comună cu care se confruntă foarte mulţi oameni şi care se accentuează odată cu înaintarea în vârstă. De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că în condiţii normale, dentina, adică stratul ce înconjoară nervul dintelui, este acoperită de smalţ la nivelul coroanei dintelui şi de gingiile ce înconjoară dintele. În timp, stratul de smalţ se subţiază, sub acţiunea acizilor, oferind o protecţie mai scăzută a dintelui, iar gingiile se pot retrage, lăsând descoperit stratul de dentină. Dentina reprezintă o reţea formată dintr-un număr mare de pori sau micro-tuburi dinspre exteriorul dintelui către nervul acestuia, în centru. Atunci când dentina este expusă, aceste micro-tuburi (şi pulpa dentară din acestea) devin expuse mediului oral extern şi astfel sunt stimulate la schimbările de temperatură ale alimentelor sau de pătrunderea aerului.

Expunerea la mediul oral exterior determină mişcări ale fluidelor în cadrul acestor micro-tuburi creand anumite tensiuni asupra nervului, şi astfel dinţii devin sensibili la fierbinte sau rece, provocând durerea ca un semnal de alarmă transmis de către nervul dintelui.
Un alt lucru pe care e bine să-l ştii înainte de a începe tratarea sensibilităţii este că există două tipuri majore de sensibilitate dentară: sensibilitatea dentinară, care are loc atunci când dentina este expusă mediului oral exterior şi care poate afecta unul sau mai mulţi dinţi şi sensibilitatea la nivelul pulpei dentare, care indică de obicei existenţa unor leziuni.

Pentru astfel de probleme ale cavităţii bucale, Blend-a-med Pro-Expert All în 1, o pastă de dinţi cu o formula unică, ce are la bază Complexul de Staniu – poate deveni o soluţie salvatoare. Complexul de Staniu creează o barieră protectoare care ajută la prevenirea eroziunii cauzate de acid, mai eficient decât pastele care conţin doar fluor. Durerea la dinţii sensibili este cauzată de canaliculele dentinare “deschise” prin care fluidele pot stimula nervii. Important este că staniul nu anesteziasă nervii, ci astupă canaliculele dentinare, oferind protecţie pe termen lung.

Este important să cumoaştem şi să aleagem produsele de îngrijire potrivite pentru noi. În cazul în care problemele de sensibilitate au apărut deja, folosirea unei paste de dinţi precum blend-a-med ProExpert Gums Protection ajută la prevenirea problemelor gingivale prin inhibiţia înmulţirii bacteriilor şi a eliberării de toxine şi la prevenirea retracţiei gingivale.

Deşi această problemă poate avea un final fericit, trebuie să-ţi promiţi ţie şi stomatologului că vei reveni la control – în acest fel sensibilitatea nu mai poate revini să-ţi dea iarăşi verile peste cap.

Citeşte şi: Lecţia lunii: cum prevenim depozitele de tartru

Cei mai frumoşi dinţi falşi

Sfaturi dinţi sănătoşi, fără bătăi de cap

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Laptopul, riscuri pentru sănătate
Laptopul, riscuri pentru sănătate