Si dintii impun un standard de frumusete!

Prima referinta despre pasta de dinti vine din Egipt, unde un manuscris din secolul IV i.H. recomanda un amestec de sare, piper, frunze de menta si flori de iris pentru ingrijirea dintilor. Aceasta este o dovada certa ca problemele cavitatii bucale ne pre
  • Publicat:
  • Actualizat:
Si dintii impun un standard de frumusete!
Si dintii impun un standard de frumusete!

Igiena orala este esentiala in mentinerea sanatatii intregului organism, de aceea o alimentatie echilibrata si un periaj eficient cu o pasta de dinti speciala ne ajuta sa scapam si de problema dintilor sensibili, dar ne si asigura sanatatea pe care ne-o dorim.

Beneficiul pe care il aduce folosirea unei paste de dinti pentru o dantura sensibila este multiplu – in primul rand, reluarea vechilor obiceiuri alimentare, cum ar fi cafeaua fierbinte dimineata sau rasfatul cu o inghetata cu glazura dupa-amiaza.

Vei simti o senzatie de incredere cand vei tine in mana un pahar cu ceai aburind, pentru ca sensibilitatea dintilor tai a fost tratata cu o pasta de dinti special conceputa. Obiceiurile de odinioara revin, iar tabieturile vor fi din nou apreciate si te vei simti cu siguranta mai increzatoare.

Consumul de fructe proaspete este, pe langa aportul de vitamine si minerale, si cel mai simplu mod de curatare a danturii. De exemplu, un mar mancat seara inainte de culcare este ideal in ceea ce priveste curatarea si mentinerea sanatatii dintilor.
 

E foarte bine de stiut si retinut ca una dintre cele mai frecvent intalnite probleme ale dintilor in ziua de azi este sensibilitatea dentara (hiperestezia dentinara).

Boala face ca dintii nostri sa ne doara cand intra in contact cu alimente sau bauturi calde, reci, dulci, acre, acide, acidulate.

Mai grav este ca, netratata, aceasta boala duce la complicatii care ne pot distruge dintii definitiv.

De aceea este atat de important un periaj corect si constant cu o pasta de dinti (insa pentru dinti sensibili), pentru ca astfel vom putea preveni depunerea tartrului si a placii bacteriene – factorii care declanseaza hiperestezia dentinara.

De mici ne imprietenim cu periuta
Este indicat ca periajul dentar sa inceapa de la cele mai fragede varste. Inca de la faza aparitiei primilor dinti de lapte trebuie sa fim atenti sa-i curatam cu miscari usoare ca sa nu ranim gingia, iar pe masura ce copiii cresc, este indicat sa ne spalam pe dinti impreuna cu ei pentru a ne asigura ca procedeaza corect.

Mai ales ca si copiii pot suferi de hiperestezie dentinara, iar ingrijirea timpurie a dintilor celor mici cu paste de dinti speciale asigura dinti rezistenti si sanatosi la varsta adulta.

Medicii dentisti atrag atentia asupra faptului ca exista si un periaj incorect al dintilor, care poate dauna la fel de mult, mai ales unor dinti sensibili. Periajul incorect este grabit, rapid, agresiv, cu miscari transversale.

Tehnici de periaj
Medicul dentist spune ca un periaj corect se efectueaza de doua ori pe zi, separat pentru fiecare arcada dentara, prin ample miscari in plan vertical, dinspre fundul de sac vestibular spre marginea incizala, dupa care peria se desprinde de pe dinte si se reia ciclul de 10-15 ori pentru fiecare zona periata.

Periajul trebuie facut dinspre gingii spre varful dintilor – de sus in jos pentru dintii superiori si de jos in sus, pentru dintii inferiori. Curatarea dintilor trebuie sa dureze intre 3 si 5 minute. Nu trebuie sa uitam ca un periaj trebuie sa asigure acoperirea tuturor suprafetelor dentare.

Nu trebuie sa apasam foarte tare, placa bacteriana este indepartata mai ales de catre varfurile perilor periutei de dinti. Nici limba nu trebuie uitata deoarece eliminam bacteriile si mirosurile nedorite. Periuta trebuie si ea schimbata, spun specialistii, la fiecare 3, 4 luni, deoarece pe ea se pot dezvolta microbi si astfel devine o sursa de infectie.

Detartrajul este obligatoriu!
Tartrul este alcatuit in mare parte din saruri de calciu si reprezinta un complex organo-mineral care se fixeaza pe dinti, rezultat din mineralizarea placii bacteriene. Tartrul se depune in special in zone in care dintii nu se pot curata cu usurinta.

Depunerea tartrului este impiedicata prin periajul dentar zilnic si corect al placii microbiene. Tartrul dentar deja constituit poate fi indepartat de catre medicul dentist prin detartraj cu ultrasunete; indepartarea mecanica fiind din ce in ce mai putin utilizata.

Alimentatie sanatoasa & periaj eficient

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sanatatea se citeste in unghii
Sanatatea se citeste in unghii