Femeile cu implanturi mamare prezinta un risc mic de a dezvolta o forma rara de limfom, atentioneaza un studiu german publicat in editia pe noiembrie a publicatiei Journal of the American Medical Association.
Cu toate ca riscul este mic, de circa 0,1 – 0,3 la 100.000, femeile care au recurs la implantul cu silion pentru marirea sanilor ar trebui sa cunoasca toate implicatiile procedurii. Limfomul non-Hodgkin este o forma de cancer a sistemului limfatic, care este raspunzator de majoritatea reactiilor imunitare in organism.
Celulele maligne pot sa apara la nivelul ganglionilor limfatici, splinei, amigdalelor, maduvei osoase, timusului. Descoperirea cercetatorilor germani confirma concluziile unui studiu din 2006, derulat la Netherlands Cancer Institute, in Amsterdam.
La acea data, s-a descoperit ca femeile cu silicoane au cu 18% mai multe riscuri de a dezvolta limfom ALCL, cu celule mari anaplazice. Astazi, oamenii de stiinta presupun ca legatura dintre implantul mamar si aparitia limfomului este de fapt raspunsul sistemului imunitar la prezenta unui ”corp strain” sau al tesuturilor vecine deteriorate ca urmare a reactiei toxice cu materialul implantului.
Inca de la aparitia lor, implanturile cu silicoane au nascut controverse: cat sunt de sigure, care sunt riscurile operatiei, pe ce perioada de timp sunt garantate? Mai mult decat atat, exista numeroase dovezi ca siliconul produce, in anumite cazuri, tulburari autoimune. Iar dezvaluiri arata insa ca limfoamele apar pe terenul unei suferinte cronice a sistemului imunitar.
Citeste si Cum recunosti afectiunile sanilor
Da! Am silicoane!