Sindromul ovarului polichistic

Afectiunea apare atunci cand glandele adrenale secreta androgeni in exces, iar acestia interfereaza cu dezvoltarea si eliberarea ovulelor din ovare; rezultatul acestei dereglari hormoAfectiunea apare atunci cand glandele adrenale secreta androgeni in exce
  • Publicat:
Sindromul ovarului polichistic
Sindromul ovarului polichistic

Deoarece femeile ce prezinta sindromul nu pot elibera ovule in timpul ovulatiei, afectiunea reprezinta cea mai freceventa cauza a infertilitatii.

Cum afecteaza SOP (sindromul ovarului polichistic) fertilitatea?
Ovarul femeii este acoperit de foliculi (saci minusculi, umpluti cu lichid, care contin ovule). Cand se maturizeaza, ovulul iese din cavitatea saculetului, care se sparge, facilitand astfel accederea la uter, in vederea fertilizarii ulterioare. In cazul in care se instaleaza SOP, foliculii imaturi se aglomereaza si formeaza chisturi mai mari. In interiorul acestora, se strang ovule care insa nu pot penetra peretii sacilor, devenind astfel captive. Rezultatul acestui fapt se regaseste in neregularitate a ciclului menstrual, lipsa desavrasita a acestuia (amenoree) sau olifomenoree (menstre neregulate). Deoarece ovulele nu gasesc drumul spre uter, femeile cu SOP nu reusesc sa ramana insarcinate.

Care sunt simptomele?
Pe langa imposibilitatea de a concepe, femeile care il prezinta, mai resimt si:

* dureri pelviene;

* hirsutism (afectiune conexa caracterizata prin aparitia unor fire de par in exces in zona fetei, a pieptului, a stomacului sau a degetelor de la maini ori de la picioare);

* subtieri ale firelor de par, precum si calvitii caracteristic masculine;

* acnee, matreata sau ten excesiv de gras;

* portiuni excesiv pigmentate in diverse portiuni ale corpului.

Femeile care prezinta acest sindrom intampina dificultati in conceperea copiilor. Cele care isi doresc foarte mult un bebelus trebuie sa faca  tratamente de fertilizare, care adesea se dovedesc a fi indelungate si costisitoare. Chiar si dupa implantarea unui ovul viabil si fertilizat in uter, o sarcina apparent sanatoasa poate degenera oricand intr-un avort spontan.

Persoanele care sufera de boli cronice, cum ar fi diabet, sindrom metabolic (afectiune premergatoare diabetului), boli cardiovasculare sau hepatice, au mai multe riscuri sa inregistreze dereglari ale glandelor adrenale.

Ce tratament se impune?
Din pacate, nu exista tratament pentru sindromul ovarului polichistic, insa exista tot soiul de remedii care pot ameliora intensitatea simptomelor. Vital insa, este ca boala sa fie diagnosticata la timp, pentru a se evita eventualele complicatii.

In ceea ce priveste medicamentele prescrise, de obicei se recomanda tratamente cu pilule contraceptive, pentru a regula instalarea menstruatiei, a reduce nivelul de androgen si pentru a ameliora acneea. Exista si produse farmaceutice care inlatura parul in exces, tensiunea arteriala si nivelul crescut de colesterol. In plus, un stil de viata sanatos poate ameliora simptomele SOP, mergand pana la inlaturarea in totalitate a acestora. In cazul in care niciuna dintre recomandari nu se dovedeste eficienta, exista si optiunea unei interventii chirurgicale; ea nu este totusi recomandata in faza incipienta a bolii.

Cum depistam SOP?
Doar medicul este in masura sa stabileasca in ce masura suferi de aceasta afectiune sau nu. Daca resimti disconfort sau dureri la nivelul abdomenului, nu ezita sa consulti specialistul pentru a efectua investigatii in acest sens. Uneori, o simpla examinare pelviana poate stabili diagnosticul, in vreme ce alteori, femeii i se recomanda un examen vaginal cu ultrasunete. Analizele de sange sunt si ele foarte importante, pentru a se stabili nivelul de hormoni din organism.

Articol exclusiv online

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Afla totul despre alaptare!
Afla totul despre alaptare!