Stai departe de muşcăturile insectelor

Natura şi-a recăpătat vigoarea, legumele şi fructele îţi sunt la îndemână, iar insectele au ieşit la vânătoare. Pentru că nu ai cum să te izolezi într-un cocon protector, trebuie să urmezi cursul firesc al îngrijirii personale aşa cum natura îşi urmează propriul curs, permiţându-le unor sumedenii de insecte, care mai de care mai stranii, să interefereze cu viaţa ta.
  • Publicat:
Stai departe de muşcăturile insectelor

Natura şi-a recăpătat vigoarea, legumele şi fructele îţi sunt la îndemână, iar insectele au ieşit la vânătoare. Pentru că nu ai cum să te izolezi într-un cocon protector, trebuie să urmezi cursul firesc al îngrijirii personale aşa cum natura îşi urmează propriul curs, permiţându-le unor sumedenii de insecte, care mai de care mai stranii, să interefereze cu viaţa ta.

Observă şi detectează vinovaţii fără vină, ia măsuri pentru a preveni sau tratează rapid!

Ţânţari

Muşcătura: ai văzut o umflătură moale, a cărei nuanţă roz pal se transformă în roşu puternic, devenind din ce în ce mai umflată? Este, cel mai probabil, efectul unei muşcături de ţânţari care, deşi inofensive, poate transporta boli grave, cum ar fi virusul West Nile.

Tratează-l: prima şi prima oară speli zona muşcată cu apă şi săpun pentru a diminua reacţia, apoi  foloseşti gheaţă pentru a reduce umflătura, relaxezi zona cu o loţiune calmantă sau cu un antihistaminic oral (medicamente ce împiedică eliberarea histaminei în corp, eliberată la o reacţie alergică).

Evită: dacă locuieşti la curte, verifică constant locurile unde ar putea fi apă stagnantă, cum ar fi piscina, lacul (locul preferat al ţânţarilor), aceeaşi atitudine fiind necesară şi dacă mergi în parcuri sau la pescuit. Şi nu uita să iei cu tine mereu un repulsiv pe care este indicat să-l foloseşti, în zori sau în perioada amurgului, pe pielea expusă.

Albine

Muşcătura: Mai întâi simţi o durere ascuţită, urmată de o pată inflamată roşie. Dacă nu eşti alergic sau nu eşti înţepat de mai multe ori într-un timp relativ scurt, înţepătura de albine nu îţi dă mare bătaie de cap.

Tratează-l: Scoate acul cât mai repede posibil cu ajutorul unei pensete, spală zona şi aplică o compresă rece. Dacă ai, cu toate astea, simptome de anaflaxie (leşin, dificultăţi de respiraţie, respiraţie “şuierătoare”) sună la 122.

Evită: Este bine ştiut că oriunde este ceva dulce trebuie să fie şi o albină, incluzând chiar şi paharul cu suc de la picnicul organizat într-o frumoasă după-amiază de primăvară. Încearcă să arunci orice rămăşiţă de dulce şi să nu te îmbraci în rochii colorate arunci când evenimentele au loc în natură- albinele iubesc nuanţele îndrăzneţe, luminoase.

Căpuşele

Muşcătura: ceva mai complexă, muşcătura de căpuşă poate lăsa în urmă durere, roşeaţă, mâncărime. Dacă eşti muşcat de o căpuşă purtătoare de boala Lyme, simptomele se concretizează în ochi roşii sau erupţii cutanate de lungă durată.

Tratează: de fiecare dată după ce ai fost în aer liber, verifică-ţi corpul de prezenţa nedorită a vreunei căpuşe şi elimn-o imediat cu o pensetă cu care trebuie să tragi uşor pentru a nu lăsa în piele părţi din căpuşă). În cazul constatării erupţiilor pe piele, vizitează urgent un medic.

Evită: În zone cu pădure sau iarbă înaltă poartă bluze cu mâneci lungi, şosete, evită pantalonii lungi şi înlătură frunzele care cad prin buzunare sau pe sub trening.

Ploşniţe

Muşcătura: ciupituri mici roşii, grupate sau pe rânduri, de cele mai multe ori descoperite pe gât, braţe, mâini. Fără să-ţi facă un rău fizic real, îţi vor crea o stare de disconfort din cauza mâncărimi.

Tratează: cremă cu hidrocortizon sau antihistaminice orale pentru a uşura mâncărimea.

Evită: În timpul călătoriilor mai ales, de îndată ce ajungi la locul unde te cazezi (cu precădere în hoteluri) verifică minuţios dacă există urmă de ploşniţă şi dacă da mergi, fără doar şi poate, la alt hotel.

Sursa: Health Magazine

Citeşte şi: Cum scapi vara de insecte?
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult