Colagenul este una dintre principalele proteine ale organismului, fiind o parte importantă a componentelor structurale și țesuturilor precum piele, tendoane, mușchi, ligamente și vase de sânge, dar și pentru ochi și dantură.
De asemenea, colagenul ajută în privința coagulării sângelui, ajută la vindecarea rănilor și protejarea sistemului nervos. Anumite alimente precum varnea de vită, de pește, pui, produsele lactate și ouăle, fie conțin colagen, fie ajută organismul să îl producă, prin oferirea aminoacizilor esențiali și a altor nutrienți necesari. Pentru că organismul este capabil să producă tot colagenul necesar dacă urmezi o dietă echilibrată, suplimentele nu sunt neceare oricui. Cu toate astea, s-ar putea să fi nevoit să apelezi la suplimentele cu colagen în cazul unor afecțiuni de sănătate sau pentru a trata deficitul de colagen.
Odată cu înaintarea în vârstă, organismul nostru pierde din cantitatea de colagen. Până la vârsta de 40 de ani poți perde până la 1% din întreaga cantitate de colagen care se regăsește în corp, în fiecare an. Alți factori precum dieta, fumatul regulat, consumul de alcool și expunerea la soare pot afecta pierderea de colagen. Pierderea acestei proteine este unul dintre motivele pentru care pielea își pierde structura, iar ridurile încep să apară. Totodată, afectate sunt și forța oaselor și a articulațiilor.
Suplimentele cu colagen pot fi luate pentru:
În general colagenul este considerat sigur și nontoxic, motiv pentru care poate fi administrat zilnic, dar și în funcție de sănătatea fiecăruia. Majoritatea persoanelor nu au experimentat reacții adverse. Cu toate astea, au fost raportate unele simptome precum un gust neplăcut, senzație de prea plin sau alte disconforturi produse la stomac.