Telomerii şi exerciţiile fizice: cum ne influenţează sănătatea

Dacă nu ştiai ce sunt telomerii şi cum ne influenţează sănătatea, află din articolul următor. Şi mai afli ceva: că exerciţiile fizice susţinute influenţează aceşti telomeri.
  • Publicat:
Telomerii şi exerciţiile fizice: cum ne influenţează sănătatea

Încă din cele mai vechi poveşti s-a căutat un leac al tinereţii veşnice. Cu siguranţă el nu a fost găsit, însă cercetătorii au reuşit să răspundă într-o anumită măsură la motivul pentru care există oameni care arată mult mai tineri decât vârsta lor biologică. Toţi specialiştii strigă în cor: sportul te face să arăţi mai tânăr! Ştim, poate că nu este un răspuns pe placul tuturor, însă un studiu actual vorbeşte despre modalitatea în care activitatea fizică susţinută impactează telomerii noştri şi ajută la menţinerea unui aspect tânăr! Încă mai cauţi scuze să nu faci sport? Motivează-te aflând câte ceva despre beneficiile acestuia!

Telomerii: ce sunt şi cum ne influenţează viaţa

Recent, cercetătorii au analizat îndeaproape telomerii din ADN-urile a aproximativ 6.000 de adulţi înrolaţi într-un sondaj întins pe mai mulţi ani şi condus de Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor. Oamenii au fost întrebaţi ce activităţi fizice au făcut în ultima lună şi cât de viguros le-au făcut. Ei au furnizat de asemenea mostre de ADN, din care cercetătorii au măsurat lungimea telomerilor. Telomerii sunt „capacele” proteice de la capetele cromozomilor umani şi reprezintă de fapt markeri ai îmbătrânirii şi sănătăţii generale. De fiecare dată când o celulă se divide, se pierde un număr mic de telomeri, astfel încât aceştia se scurtează odată cu înaintarea în vârstă. Cu toate acestea, se pare totuşi că ele se contractă mai repede la unii oameni decât la alţii, explică autorul studiului, Larry Tucker, profesor de ştiinţa educaţiei fizice la Universitatea Brigham Young, pentru time.com.

Telomerii şi exerciţiile fizice

După preferinţele pentru fumat, obezitate, consum de alcool, sex, rasă şi alţi factori, Tucker a constatat în studiul său că persoanele care au exercitat cele mai multe exerciţii fizice au avut telomeri semnificativ mai mari decât cei care au preferat sedentarismul. Cel mai sedentar a avut 140 de perechi de baze mai reduse de ADN la capetele telomerilor, comparativ cu cel mai activ: o diferenţă de aproximativ nouă ani de îmbătranire celulară, ceea e este cu adevărat remarcabil şi revoluţionar.

Pentru a se califica drept exerciţii de top, oamenii ar fi trebuit să facă echivalentul a cel puţin 30-40 de minute de jogging pe zi, cinci zile pe săptămână. Chiar şi în cazurile în care sportul era mult mai redus, beneficiile au reuşit să fie legate de tinereţea celulară, însă cu siguranţă nu în aceeaşi măsură. Oamenii care au făcut exerciţii susţinute au putut beneficia de telomeri care au semnalat şapte ani în minus din punct de vedere al îmbătrânirii biologice, comparativ cu cei care au exercitat un nivel moderat de activitate fizică. Profesorul Tucker spune că a fost surprins să poată sesiza o diferenţă atât de mare între nivelurile moderate şi cele înalte de exerciţii fizice. Exerciţiile moderate au fost însă suficient de valoroase şi au avut un beneficiu semnificativ, însă nivelurile ridicate de activitate fizică au reuşit să facă cu adevărat o diferenţă reală, afirmă cercetătorul. Exerciţiile de top au constat în lucrul energic de la 150 până la 200 de minute pe săptămână, iar cele medii au constat în participarea la variate activităţi de intensitate uşoară şi moderată pentru perioade mai lungi de timp. Cercetările continuă să sugereze că un nivel mai mare de exerciţii fizice înseamnă reduceri mai profunde ale riscului pentru boli cronice, până la un anumit punct.
Studiul actual s-a bazat pe auto-rapoarte despre activitatea fizică şi a fost capabil să demonstreze doar o asociere, dar nu şi o relaţie de tip cauză-efect între cantitatea de exerciţii şi lungimea telomerilor. Nu a putut explica factori cum ar fi depresia, stresul, tulburările de somn şi practicile dietetice care ar putea afecta obiceiurile de exerciţii fizice, modificările genetice sau ambele.

Experţii cred că lungimea telomerilor poate fi legată de inflamaţie şi stresul oxidativ. Deşi nu există nicio garanţie că persoanele cu telomeri mai lungi vor trăi mai mult sau într-un mod mai sănătoas, şansele ar putea fi în favoarea lor, spune Tucker. „Ştim cu toţii oameni care par mult mai tineri decât vârsta lor”, spune el. Ştim că exerciţiile fizice pot ajuta în acest sens şi acum ştim că o parte dintre acestea ar putea fi datorate efectului asupra telomerilor noştri!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Lecitina: beneficii pentru sănătate
Lecitina: beneficii pentru sănătate