Tiroida, bat-o vina!

O glanda micuta, afectiuni cat se poate de serioase. Iata un posibil scenariu care ar descrie perfect existenta tiroidei in vietile noastre. Cum ocolim problemele? Cum le depistam atunci cand ele exista? Te ajutam sa intelegi mai bine cum functioneaza una dintre “verigile” sistemului endocrin.
  • Publicat:
Tiroida, bat-o vina!
Tiroida, bat-o vina!

O glanda micuta, afectiuni cat se poate de serioase. Iata un posibil scenariu care ar descrie perfect existenta tiroidei in vietile noastre. Cum ocolim problemele? Cum le depistam atunci cand ele exista? Te ajutam sa intelegi mai bine cum functioneaza una dintre „verigile” sistemului endocrin.

Desi nu masoara mai mult de 5 centimetri, tiroida este cea mai mare glanda a sistemului endocrin. Situata la baza gatului, sub marul lui Adam, aceasta are doi lobi laterali care o fac sa semene cu un fluture. Rolul ei este sa secrete niste hormoni – doi la numar, care au un rol crucial in functionarea organismului: influenteaza dezvoltarea creierului in copilarie, la fel si a sistemului nervos.

La pubertate se asociaza hormonilor de crestere si celor sexuali, permitand dezvoltarea normala a adolescentului, iar pe parcursul intregii vieti influenteaza metabolismul, temperatura corpului, frecventa respiratiei, functionarea pielii, fertilitatea, digestia, practic aproape intreaga functionare a organismului.

Afectiunile tiroidei

Hipotiroidismul – apare cand productia de hormoni tiroidieni scade. Deficitul de iod este principala cauza a declansarii acestei boli.

Hipertiroidismul – se instaleaza in cazul unei productii in exces de hormoni tiroidieni. Cea mai frecventa cauza a aparitiei este boala Basedow-Graves care, in cele mai multe cazuri, are caracter ereditar.

Gusa endemica – cresterea in volum a tiroidei. Deficitul de iod este cauza declansatoare si este adesea asociata cu o alta afectiune, tiroidita Hashimoto.

Nodulii tiroidieni – cresteri anormale aparute la nivelul glandei tiroide. Este o afectiune comuna, majoritatea nodulilor sunt benigni, in rare cazuri se dovedesc a fi maligni. Uneori provoaca secretia in exces a hormonilor, cauzand hipertiroidism, sau pot sa nu cauzeze nici o problema.

Tiroidita – inflamarea tiroidei ca urmare a unei infectii virale sau asocierii cu o boala autoimuna. Tiroidita Hashimoto si boala Basedow-Graves sunt cele mai comune tulburari autoimune endocrine.

Boala Basedow-Graves – afectiune autoimuna care suprasolicita glanda tiroida, cauzand hipertiroidism.

Cancerul tiroidian – o forma rara de cancer cu rata crescuta de supravietuire.

Criza tireotoxica – descarcarea masiva a hormonilor tiroidieni in sange, cu risc vital crescut.

Verifica-ti sanatatea!


Priveste-te cu atentie in oglinda! Poti detecta unele semne ale afectiunilor tiroidei: ai ochii iesiti din orbite, prezinti o protuberanta la baza gatului care se mareste in momentul in care inghiti?

Daca suspectezi ceva in neregula, consulta un medic specialist. Ignorate, afectiunile tiroidei cresc nivelul colesterolului, si pot creste riscul de infarct sau atac cerebral. Hipotiroidismul poate genera stari de inconstienta, iar temperatura corporala scazuta poate pune viata in pericol. Sanatatea oaselor este si ea afectata daca nu tratam la timp afectiunile tiroidei.

 

Citeste si: Hipotiroidismul, semn de longevitate

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Diana Suciu
Diana Suciu este un jurnalist cu experienţă în realizarea de ştiri şi articole pentru on line, fiind unul dintre primii redactori ai site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. De-a lungul timpului, Diana Suciu a scris sute de ştiri, articole şi interviuri atât pentru revista “Ce se întâmplă, ...
citește mai mult