Este uimitor mecanismul prin care corpul nostru isi gestioneaza rezervele de calciu: pune deoparte surplusul atunci cand alimentatia este bogata in minerale si apeleaza la ele atunci cand simte o criza. Avand un rol esential in consolidarea si mentinerea in stare buna a scheletului si a dintilor, calciul intervine si in functionarea sistemului muscular si detine un rol important in transmiterea impulsurilor nervoase. Asadar, aportul de calciu este esential pentru ca noi sa fim sanatoase si in forma maxima.
In ciuda mirosului dezagreabil pentru unii si a gustului foarte sarat, sardinele sunt primele in topul alimentelor bogate in calciu. Pot fi consumate pe post de aperitiv sau, pentru a le atenua gustul, pot fi amestecate in salata.
Doua sardine intregi contin circa 460 de miligrame de calciu, adica jumatate din doza zilnica recomandata. In plus, avantajul este ca pe langa aportul de calciu, sardinele sunt surse importante de acizi grasi Omega 3.
Smochinele, proaspete sau uscate, pot oricand sa concureze suplimentele minerale, insa oamenii de stiinta ne indeamna sa le consumam mai degraba pe cele uscate, care sunt mai bogate in calciu decat cele fresh. Astfel, in timp de smochinele proaspete asigura pana la 25% din necesarul zilnic de calciu, cele uscate ne mai furnizeaza si o cantitate mica de fier si fibre.
Broccoli, varza si ceapa verde sunt legumele fruntase in combaterea hipocalcemiei. In plus, patrunjelul este de departe cea mai bogata sursa de fier: o mana de frunze contine circa 8 miligrame. De asemenea, spanacul, mazarea, prazul si ridichile contin cantitati semnificative de fier, minerale si vitamine.
Tofu – aceasta branza vegetala, obtinuta din lapte de soia, este o remarcabila sursa de proteine si de calciu. O suta de grame de branza Tofu asigura aproximativ 10% din necesarul zilnic de calciu. Nu degeaba se dau romanii in vant dupa gaselnita bucatariei orientale.
Citeste si Plantele care lupta cu anemia