Cu siguranta, tratamentele naturiste nu ti-au insuflat niciodata prea multa incredere, de altfel cum ti-ai putea imagina vreodata ca un ac infipt in piele sau o frunza de nuc ti-ar putea alina durerea daca toata viata ai avut nevoie de dovezi palpabile pentru a crede in ceva? Ei bine, in afara de timp si ceva energie inevstita, tratamentele naturiste nu solicita nimic altceva si, mai mult decat atat, efecte secundare nocive (in numar mare, daca vorbim despre medicatia alopata) nu exista. Iata asadar cateva terapii din mijlocul naturii in care merita sa ai toata increderea.
1. Acupunctura. Aceasta practica medicala din China antica presupune inteparea cu ace speciale (foarte fine) a anumitor puncte de pe corp, in functie de afectiune. In trecut se credea ca acupunctura functioneaza prin echilibrarea fluxului de energie din corp, insa astazi, cercetatorii au descoperit ca acele stimuleaza, de fapt, producerea de substante care amelioreaza durerea.
Incearc-o pentru: dureri de spate, dureri articulare, migrene, sterilitate, rinita, sinuzita.
Potrivit studiilor intreprinse in ultimii ani, acupunctura s-a dovedit a fi mai eficienta chiar decat tratamentele medicamentoase conventionale in cazul durerilor in zona lombara. De asemenea, aceasta practica ajuta la cresterea fluxului de sange catre uter creand conditii prielnice implantarii celulei ou, precum si la reducerea stresului si a depresiei, lucru deosebit de important pentru mamicile aspirante.
Ai grija…
…la ce cabinet te duci! Este posibil sa dai peste cineva care nu cunoaste foarte bine punctele de acupuntura, insereaza acele prea adanc sau, si mai rau, nu le sterilizeaza dupa fiecare pacient.
2. Biofeedback-ul. Metoda prin care creierul este pus la treaba pentru a controla o anumita functie a organismului (care in mod normal este reglata automat): temperatura, tonusul muscular, frecventa cardiaca, presiunea sanguina sau respiratia. Prin atasarea pe suprafata pielii a unor senzori conectati la un dispozitiv de monitorizare, se asigura un feedback al uneia dintre aceste functii, iar pacientul invata in acest fel sa o controleze.
Incearc-o pentru: dureri de cap, incontinenta urinara, dureri cronice, hipertensiune, stres.
Un studiu derulat de Centrul Universitar Medical Mississippi a demonstrat eficienta biofeedback-ului in diminuarea intensitatii migrenelor cu 35-50%. Prin intermediul studiului, cercetatorii au mai demonstrat ca aceasta metoda ajuta la recunoasterea cauzei si apoi temperarea durerii in cazul tensiunii musculare.
Ai grija…
…la iritatii, singurul efect advers pe care biofeedback-ul l-a inregistrat pana in prezent. Iritatiile sunt insa usoare si localizate acolo unde se ataseaza electrozii. Acest neajuns apare dupa mai multe sesiuni, circa 40.
3. Vitex agnus castus, cunoscut si ca fructul castitatii, piperul calugarului sau mielarea. Planta si-a capatat numele dupa ce stramosii nostri s-au convins ca reduce libidoul, iar calugarii o foloseau pentru a-si reprima dorintele sexuale. In prezent se gaseste sub forma de ceai, capsule sau extract lichid ori solid.
Incearc-o pentru: ameliorarea sindromului premenstrual, reglarea ciclului menstrual, cresterea feritilitatii, reducerea simptomelor dismenoreei.
Planta stimuleaza secretia de progesteron si hormon luteinizant, iar medici de la Centrul Universitar Medical din California au descoperit ca sansele femeilor de a ramane insarcinate sunt considerabil sporite daca le sunt administrate suplimente pe baza de extract de Vitex agnus castus.
Ai grija la…
… greturi, dureri de cap si iritatii, efete adverse pe care planta le produce atunci cand este utilizata in exces. Efectele sunt insa de slaba intensitate si complet reversibile. Ai grija cu ea si in cazul in care iei pilule contraceptive intrucat le-ar putea scade din eficienta.
4. Meditatiile. Punctul de plecare al acestei tehnici il reprezinta concentrarea, folosindu-te de respiratie sau imaginatie. Practicantii de traditie merg pe filozofia luminilor, insa astazi prin meditatie se urmareste redirectionarea gandurilor si imbunatatirea sanatatii fizice si mintale.
Incearca-le pentru: stres, anxietate, imbunatatirea memoriei si atentiei.
Cercetari recente in cadrul Universitatii Emory din Atlanta arata ca meditatiile reduc stresul si starea de nervi.
Ai grija la…
… escroci! Multi “invatati” sustin ca te pot conduce catre adevarata Nirvana in schimbul unor sume imense de bani sau a altor servicii. Nu te lasa pacalita, meditatiile sunt practici simple, tehnici de control al respiratiei ce pot fi foarte usor puse in practica si acasa.
5. Valeriana. Planta cu proprietati sedative, se gaseste pe piata sub forma de capsule, extract sau infuzie pentru ceai ori inhalatii.
Incearc-o pentru: insomie.
Studiile arata ca femeile care folosesc Valeriana reusesc sa adoarma mult mai repede si nu se mai trezesc peste noapte la fel de des ca inainte de a incepe tratamentul. Cercetatorii cred ca planta actioneaza la nivelul senzorilor, calmandu-i.
Ai grija la…
…la combinatia cu alcoolul: pana si cei mai mari insomniaci devin mult prea somnorosi. In plus, efectele Valerianei s-ar putea sa nu fie la fel de puternice si rapide precum cele ale unora dintre somnifere. Abia dupa o saptamana de administrare poti sa stii cu siguranta daca organismul tau raspunde favorabil sau nu la acest tratament.