Tulburarile de panica iti fac viata amara?

Este una dintre multele afectiuni puse in legatura cu anxietatea.
  • Publicat:
Tulburarile de panica iti fac viata amara?
Ce este tulburarea de panica?

Una dintre persoanele dragi tie a fost diagnosticata cu tulburare de panica? Sau poate esti cea chiar tu cea care are atacuri de panica recurente si nu stii ce sa faci. Afla in continuare totul despre tulburarile de panica.

Ce este tulburarea de panica?

Este una dintre multele afectiuni puse in legatura cu anxietatea. Alte tipuri majore de tulburari de anxietate includ:
– fobia sociala;
– tulburarea obsesiv-compulsiva;
– tulburari de stres posttraumatic;
– fobii specifice.

Tulburarea de panica se dezvolta la inceputul maturitatii, dar poate aparea si in copilarie sau chiar la varste inaintate. Femeile sunt de doua ori mai predispuse sa dezvolte aceasta tulburare decat barbatii.

Rudele de gradul intai (mama, tata, sora, frate) cu tulburare de panica prezinta riscuri de 8 ori mai mari sa dezvolte aceasta afectiune daca exista deja un caz in familie. In situatia in care in istoria familiei exista cazuri de tulburari de panica aparute pana la varsta de 20 de ani, riscul este si mai mare pentru ceilalti membri.

Simptome

Atacurile de panica recurente sunt specifice tulburarii de panica. Acestea apar brusc si provoaca sentimente intense de teroare, frica, fara a exista un pericol real.

Simptomele unui atac de panica apar de obicei subit, ajung la culmea cea mai inalta in 10 minute si apoi descresc in intensitate. Cu toate acestea, unele atacuri de panica pot dura mai mult sau pot aparea in succesiune, facand dificil de identificat momentul cand un atac se termina si cand incepe altul.

Diagnosticarea
Diagnosticarea tulburarii de panica poate fi destul de complicata deoarece simptomele pot indica multe alte tulburari psihice. Asadar, inainte de stabilirea tulburarii de panica trebuie exclusa posibilitatea altor afectiuni. Persoanele cu tulburari de panica pot fi astfel supuse adeseori unor ample examinari si teste medicale.

Tratament
Asociatia Americana de Psihiatrie sugereaza ca o combinatie de terapie cognitiv-comportamentala si medicamente pot trata tulburarile de panica. Unele studii sugereaza ca si alte tipuri de psihoterapie pot fi benefice. De exemplu, mai multe studii arata ca psihoterapia psihodinamica concentrata pe panica are rezultate eficiente in tratarea tulburarii de panica.

Accentul tratamentului se pune pe sustinerea pacientilor ca acestia sa-si constientizeze conflictele pshihice si sa identifice mecanismele de aparare care le influenteaza simptomele de panica. Psihoterapia este, de obicei, efectuata de un consultant cu experienta, asistent social, psiholog sau psihiatru.

Medicamentele obisnuite pentru tratarea tulburarilor de panica sunt antidepresivele si medicamentele anti-anxietate (benzodiazepine). Antidepresivele pot fi prescrise chiar si in cazul in care pacientul nu sufera de depresie clinica deoarece multe antidepresive inhiba si atacurile de panica.

Cele mai frecvente categorii de antidepresive utilizate pentru a trata tulburarile de panica sunt inhibitorii selectivi ai serotoninei. Medicamentele pentru tratarea tulburarilor de panica pot fi prescrise de catre un psihiatru sau de un medic primar.

Tu ai suferit vreodata de tulburari de panica?

Citeste si Influenteaza emotiile sanatatea?
9 pasi catre al noulea cer

Urmărește CSID.ro pe Google News