Reactii adverse dupa vaccinare

Vaccinurile au ca scop producerea de imunitate activa la antigene specifice. O reactie adversa este un efect rebel cauzat de un vaccin, fara legatura cu scopul primar al vaccinului, acela de a produce imunitate. Reactiile adverse sunt denumite si efecte secundare ale vaccinului. Reactia adversa la un vaccin se refera la orice eveniment medical care apare dupa vaccinare. Un eveniment advers poate fi o reactie adversa sau doar un eveniment coincident; diferenta dintre aceste doua notiuni trebuie studiata in profunzime.
  • Publicat:
Reactii adverse dupa vaccinare

Vaccinurile au ca scop producerea de imunitate activa la antigene specifice. O reactie adversa este un efect rebel cauzat de un vaccin, fara legatura cu scopul primar al vaccinului, acela de a produce imunitate.

Reactiile adverse sunt denumite si efecte secundare ale vaccinului. Reactia adversa la un vaccin se refera la orice eveniment medical care apare dupa vaccinare. Un eveniment advers poate fi o reactie adversa sau doar un eveniment coincident; diferenta dintre aceste doua notiuni trebuie studiata in profunzime.

Reactiile adverse la vaccin se impart in trei categorii: locale, sistemice si alergice. Reactiile locale sunt in general cel mai putin severe si cele mai frecvente. Reactiile alergice sunt cele mai severe si mai putin frecvente.

Cel mai des intalnit tip de reactii adverse sunt reactiile locale, cum ar fi durere, edem (umflare) si roseata la locul intepaturii. Reactiile locale poat aparea la aproape 80% din dozele de vaccin, in functie de tipul vaccinului. Reactiile locale sunt cel mai des intalnite la vaccinurile inactivate, mai ales la acelea care contin un adjuvant, cum ar fi DTaP (difterie, tetanos, pertussis).

In general, reactiile adverse locale apar la cateva ore de la injectie si sunt, de obicei, putin severe si auto-limitate. In cazuri rare, reactiile locale pot fi foarte exagerate sau severe. Acestea se numesc reactii de hipersensibilitate, desi nu sunt reactii alergice, asa cum indica termenul. Aceste reactii sunt cunoscute si sub denumirea de reactii Arthus si sunt intalnite cel mai des la toxina tetanica si cea difterica. Se crede ca reactiile de tip Arthus se datoreaza titrurilor foarte ridicate de anticorpi, cauzate, de obicei, de prea multe doze de toxina.

Reactiile adverse de tip sistemic sunt evenimente mai generalizate si includ febra, stare de indispozitie, mialgii (durere musculara), durere de cap, lipsa apetitului si altele. Aceste simptome sunt obisnuite si non-specifice; ele pot aparea la persoanele vaccinate si sunt cauzate de vaccin sau de factori care nu au legatura cu vaccinul, cum ar fi o infectie virala concomitenta, stres sau consum excesiv de alcool.

Reactiile adverse de tip sistemic erau relativ frecvente in cazul vaccinului DTP, care continea o componenta celulara completa a pertussis. Cu toate acestea, comparatia dintre frecventa evenimentelor adverse de tip sistemic la primitorii de vaccin si placebo arata ca acestea sunt mai putin intalnite la vaccinurile inactivate utilizate in prezent, inclusiv la vaccinul pertussis acelular.

Reactiile adverse de tip sistemic pot aparea dupa administrarea vaccinurilor vii atenuate. Vaccinurile vii atenuate trebuie sa se replicheze pentru a produce imunitate. Reactiile adverse care apar dupa administrarea vaccinurilor vii atenuate, cum ar fi febra sau roseata, reprezinta simptome produse de replicarea virala si sunt similare unei forme usoare a bolii naturale.

Reactiile adverse de tip sistemic care apar dupa administrarea vaccinurilor vii sunt, de obicei, putin severe si apar la 7-21 zile de la administrare (i.e. dupa perioada de incubatie a virusului din vaccin). LAIV se replicheaza in membranele mucoaselor nazale si gatului, nu in plaman. Prin urmare, LAIV poate cauza simptome la nivelul sistemului respirator superior, (asemanatoare unei raceli) dar nu simptome asemanatoare gripei.

Al treilea tip de reactie adversa la vaccin este reactia alergica severa (anafilactica). Reactia alergica poate fi cauzata chiar de antigenul vaccinului sau de alta componenta a vaccinului, cum ar fi materialul de cultura celulara, stabilizator, conservant sau antibiotic utilizate pentru a inhiba cresterea bacteriilor.

Reactiile alergice severe pot pune in pericol viata. Din fericire, aceste reactii sunt rare, rata de aparitie fiind de sub 1 la un milion de doze. Riscul de reactie alergica poate fi minimizat prin programe de screening bine organizate, efectuate inainte de vaccinare. Toti cei implicati in procesul de administrare a vaccinurilor trebuie sa aiba la dispozitie un protocol de urgenta si stocuri de medicamente pentru tratarea anafilaxiei.

Sursa : Centrul National de Supravegherea si Controlul Bolilor Transmisibile (vaccinet.ro)

Urmărește CSID.ro pe Google News
Clasificarea vaccinurilor
Clasificarea vaccinurilor
Recomandări: