Cromul: Beneficii, surse naturale, rolul său în organism, DZR, simptome deficit sau exces

Cromul este implicat în metabolismul glucidelor, lipidelor şi acizilor nucleici, intervenind în reglarea secreţiei de insulină. Acest mneral este benefic pentru persoanele care sufera de diabe şi ajuta la controlarea nivelului de zahar din sange.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cromul: Beneficii, surse naturale, rolul său în organism, DZR, simptome deficit sau exces

Cromul este unul dintre oligomineralele de care organismul uman are nevoie, în cantități mici, pentru a funcționa în parametri normali. Prezența acestuia, însă, a fost descoperită mai întâi în natură, sub formă de metal dur și casant, cu mult timp înainte oamenii de știință îl includă în categoria elementelor importante pentru sănătatea omului. Dar, iată mai multe despre acesta.

Ce este cromul

Cromul este implicat în metabolismul glucidelor, lipidelor şi acizilor nucleici, intervenind în reglarea secreţiei de insulină. Acest mneral este benefic pentru persoanele care sufera de diabe şi ajuta la controlarea nivelului de zahar din sange.

Cromul: beneficii

Ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge

Cromul contribuie la susținerea acțiunii insulinei, care este implicată în stocarea nutrienților din corp, la o mai bună absorbție a acestora și la distribuția lor din carbohidrații, grăsimile și proteinele care ajung în organism prin intermediul alimentelor consumate.

Susține bună funcționare a creierului

Insulină contribuie la susținerea metabolismului glucozei, inclusiv la nivel cerebral și, astfel, oferă suport pentru menținerea sănătății cerebrale și a funcției cognitive, care pot fi afectate de înaintarea în vârstă. Cromul, care oferă suport în controlarea nivelului glucozei și al insulinei, poate susține funcționarea normală a creierului și poate reduce efectele îmbătrânirii asupra acestuia.

Contribuie la menținerea nivelului de energie necesar

Oligomineralele din organism sunt necesare pentru a furniza energie organismului și rezistență mușchilor. În cazul persoanelor care se implică în activități fizice intense, este important consumul de alimente cu un conținut bogat în crom, pentru a-l compensa pe cel eliminat prin urină și transpirație.

Contribuie la reducerea riscului de obezitate

Unele cercetări realizate de către Centrul de Cercetări Biomedicale de la Universitatea de Stat din Louisiana asociază cromul cu reducerea riscului de obezitate și susține că acesta are acțiuni pozitive asupra aportului caloric.

Doza zilnică recomandată de crom

Doza zilnică recomandată de crom este de:

  • 0,2 mcg pentru sugari între 0-6 luni,
  • 5,5 mcg pentru sugari între 7-12 luni,
  • 11 mcg pentru copii între 1-3 ani,
  • 15 mcg pentru copii între 4-8 ani,
  • 25 mcg pentru băieţi între 9-13 ani,
  • 21 mcg pentru fete între 9-13 ani,
  • 35 mcg pentru bărbaţi între 14-50 ani,
  • 24 mcg pentru adolescente,
  • 30 mcg pentru bărbaţi peste 5 de ani,
  • 25 mcg pentru femei între 19-50 de ani,
  • 20 mcg pentru femei peste 50 de ani,
  • 3 mcg pentru gravide şi 45 mg pentru femeile care alăptează.

Deficitul de crom

Deficitul de crom se manifestă prin tulburări ale metabolismului glucidic şi lipidic, tulburări neurologice şi risc crescut de afecţiuni cardiace, ameţeli, transpiraţie rece, somnolenţă, dependenţă de dulciuri, sete excesivă.

Excesul de crom

Excesul de crom ar putea favoriza aparţia tulburărilor digestive şi poate duce la hipoglicemie, iar suplimentele luate în exces pot afecta ficatul, rinichii şi sistemul nervos.

Surse naturale de crom

Surse naturale de crom se găsesc în: drojdia de bere, piperul negru, produsele de carne, produsele lactate, ouă, ciuperci, prunele uscate, stafide, nuci, sparanghel, bere şi vin.

Surse: Everyday Health, Medical News Today

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: