Fierul este un nutrient care joacă un rol extrem de important în organism. Pe lângă faptul că îl menţine sănătos, ne oferă şi energie. Deficitul de fier este o problemă des întâlnită, dar care poate veni la pachet cu simptome neplăcute precum oboseală, concentrare slabă şi crize. Din păcate, deficitul de fier nu este întotdeuna uşor de depistat, mai ales dacă se află în stadii incipiente.
Suplimentele de fier sunt o modalitate ideală de a inversa acest aspect, în special atunci când schimbările în dietă nu au succes.
Simptome ale deficitului de fier
Deficitul de fier este o problemă întâlnită tot mai des şi, din păcate, lăsată netratată poate duce la dezvoltarea unor boli grave precum anemia. Anemia este o afecţiune în care sângele nu conţine suficient oxigen sănătos care să ajute la transportarea celulelor roşii. Ca rezultat, pot apărea următoarele simptome:
- oboseală
- lipsă de energie
- dificultatea de a respira
- dificultătea de concentrare
- crize
- dificultatea organismului de a regla temperatura corpului
- piele palidă
- palpitaţii
- dureri de cap
- ţiuit de urechi sau alte zgomote care sunt doar în capul tău
- dificultatea de a înghiţi
- schimbarea gustului
- căderea părului
- pofte de non-alimente (gheaţă)
- răni în colţurile gurii
- o nevoie necontrolată de a mişca picioarele (sindromul picioarelor neliniştite)
Dacă te confrunţi cu aceste simptome, testarea este una dintre cele mai înţelepte şi sigure opţiuni, pentru că astfel medicul îţi va putea spune dacă este nevoie să iei suplimente, dar mai ales ce doză.
Când pot fi suplimentele de ajutor
Suplimentele de fier pot ajuta la inversarea deficitului de fier sau tratarea anemiei. Acestea pot produce rezultate mai rapide decât
schimbările de dietă şi de cele mai multe ori sunt văzute ca metodă de tratament. Alături de o dietă echilibrată, suplimentele de fier pot fi luate de:
- femeile însărcinate
- bebeluşi şi copii
- persoanele care se confruntă cu o perioadă menstruală dificilă
- persoanele care donează frecvent
- persoanele care suferă de cancer
- persoanele care se confruntă cu boli gastrointestinale precum boală celiacă, colită ulcerativă sau boala lui Crohn
- persoanele care au apelat la intervenţia de micşorare a stomacului
- persoanele care suferă de insuficienţă cardiacă
- veganii şi vegetarienii
- persoanele care suferă de talasemie
- persoanele care suferă de alcoolism
Este important de reţinut că persoanele care nu suferă de deficit de fier nu trebuie să ia suplimente de fier. Altfel, o doză prea mare poate produce probleme de sănătate precum probleme digestive şi reducerea absorbţiei altor nutrienţi din tractul gastrointestinal. Luate fără să fie nevoie pot duce la deteriorarea celulară şi în cazuri mai grave la comă sau deces.