Fluorul: Beneficii, surse naturale, rolul său în organism, DZR, simptome deficit sau exces

Fluorul este un microelement cu acţiune benefică asupra smalţului dinţilor, conferind o rezistenţă maximă împotriva cariei dentare.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Fluorul: Beneficii, surse naturale, rolul său în organism, DZR, simptome deficit sau exces

Fluorul este un mineral care se găsește în oase și dinți. Deși se știe ajută la combaterea cariilor, fluorul a devenit destul de controversat în ultimul timp din cauza toxicitatii sale asupra creierului. Dar, iată mai multe despre acesta.

Ce este fluorul

Fluorul este un microelement cu acţiune benefică asupra smalţului dinţilor, conferind o rezistență maximă împotriva cariei dentare.

Fluorul: beneficii

Fluorul este benefic pentru dinți, deoarece ajută la:

  1. Remineralizarea smalțului dinților
  2. Încetinirea pierderilor de minerale din smalțul dinților
  3. Încetinirea semnelor timpurii ale cariilor dentare
  4. Prevenția în dezvoltarea de bacteriilor orale dăunătoare
  5. Este natural

Doza zilnică recomandată (DZR) de fluor

Doza zilnică recomandată de fluor este de 0,01 mg pentru copii între 0-6 luni, 0,5 mg pentru copii între 7-12 luni, 0,7 mg pentru copii între 1-3 ani, 1 mg pentru copii între 4-8 ani, 2 mg pentru copii între 9-13 ani, 3 mg pentru adolescenţi între 14-18 ani, în sarcină şi în perioada de alăptare şi de 4 mg pentru adulţi bărbaţi peste 19 ani.

Deficitul de fluor

Deficitul de fluor poate duce la un risc crescut pentru apariţia cariilor dentare, creşte şansele de osteoporoză şi fracturi.

Excesul de fluor

Excesul de fluor este strict contraindicat, deoarece ar putea avea efecte dăunătoare asupra oaselor şi a rinichilor şi, în acelaşi timp, poate afecta şi sistemul nervos şi ţesutul muscular, provocând tulburări funcţionale. Alte semne ale intoxicării cu fluor sunt: tulburările digestive, transpiraţia abundentă, oboseala, petele pe dinţi, iar în cazuri extrem de grave se poate ajunge la fluoroză scheletică, o afecţiune care produce creşterea masei osoase, dureri articulare, osificarea cartilagiilor şi imobilitate.

Cele mai bune surse naturale de fluor

Cele mai bune surse naturale de fluor sunt sardinele, ceaiule, sucul natural de grepfruit, carnea de pasăre, unele formule de lapte, însă cantităţile conţinute nu sunt semnificative, de aceea fluorul tzrebuie obţinut din apă de gură şi pastă de dinţi.

Citeşte şi: Este oficial! Fluorul a fost clasificat ca neurotoxină în cel mai prestigios jurnal medical din lume

Surse: Very Well Health, HealthLine

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: