Fosforul: Beneficii, surse naturale, rolul său în organism, DZR, simptome deficit sau exces

Fosforul se află şi el, alături de calciu, în structura oaselor şidinţilor, dar pe lângă aceasta este un component al membranelor celulare şi joacă numeroase roluri în circuitele metabolice ale organismului.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Fosforul: Beneficii, surse naturale, rolul său în organism, DZR, simptome deficit sau exces

Fosforul este un mineral esențial fără de care omul n-ar putea trăi. Acesta se găsește în fiecare celulă a corpului uman și reprezintă aproximativ 1% din greutatea totală a corpului. Dar, iată mai mult despre acesta.

Ce este fosforul

Fosforul se află şi el, alături de calciu, în structura oaselor şi dinţilor, dar pe lângă aceasta este un component al membranelor celulare şi joacă numeroase roluri în circuitele metabolice ale organismului.

Fosforul: beneficii

Fosforul are mai multe funcții în organism:

  1. Este folosit pentru a dezvoltă și menține sănătatea oaselor și dinților și pentru a produce proteine care vor fi ulterior folosite pentru a regenera celulele și repara țesuturile.
  2. Ajută la reglarea echilibrului hormonal și facilitează metabolismul. De asemenea, susține fluxul de energie de care are nevoie organismul pentru a funcționa optim.
  3. Are un rol important în modul în care organismul procesează carbohidrații sau zaharurile.
  4. Ajută la producerea ADN-ului și ARN-ului.
  5. Echilibrează nivelul vitaminelor complexului B și a vitaminei D, precum și nivelul unor minerale precum iod, magneziu, zinc.
  6. Reglează bătăile inimii.
  7. Gestionează consumul și stocarea energiei în organism.
  8. Ajută mușchii să se refacă după exercițiile fizice.

Doza zilnică recomandată

Doza zilnică recomandată de fosfor este de: Doza zilnică recomandată de fosfor este de: 100 mg pentru sugarii între 0-6 luni, 275 mg pentru sugarii între 7-12 luni, 460 mg pentru copiii între 1-3 ani, 500 mg pentru copiii între 4-8 ani, 1250 mg pentru adolescenţii între 9-18 ani, 700 mg pentru adulţi, femei şi bărbaţi, şi 1250 mg în perioada de alăptare.

Deficitul de fosfor

Deficitul de fosfor se manifestă prin: afectare neuromusculară, osoasă, renală şi cardiacă, tulburări hematologice.

Excesul de fosfor

Excesul de fosfor poate duce la demineralizare osoasă.

Cele mai bune surse naturale de fosfor

Cele mai bune surse naturale de fosfor sunt: carnea de pui, peşte, carnea roşie şi ouă. Laptele şi produsele lactate, nucile, leguminoasele, cerealele integrale. În ziua de azi, băuturile răcoritoare şi alimentele semipreparate cu conţinut ridicat în fosfor au uneori tendinţa să înlocuiască produsele naturale (neprelucrate) şi preparatele lactate, riscând să aducă în organism cantităţi mari de fosfor.

Citeşte şi: Cum poți să previi guta, boala articulațiilor dureroase. Ce alimente trebuie să consumi cât mai rar

Surse: HealthLine, Medical News Today

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: