Fosforul este un mineral esențial fără de care omul n-ar putea trăi. Acesta se găsește în fiecare celulă a corpului uman și reprezintă aproximativ 1% din greutatea totală a corpului. Dar, iată mai mult despre acesta.
Fosforul se află şi el, alături de calciu, în structura oaselor şi dinţilor, dar pe lângă aceasta este un component al membranelor celulare şi joacă numeroase roluri în circuitele metabolice ale organismului.
Fosforul are mai multe funcții în organism:
Doza zilnică recomandată de fosfor este de: Doza zilnică recomandată de fosfor este de: 100 mg pentru sugarii între 0-6 luni, 275 mg pentru sugarii între 7-12 luni, 460 mg pentru copiii între 1-3 ani, 500 mg pentru copiii între 4-8 ani, 1250 mg pentru adolescenţii între 9-18 ani, 700 mg pentru adulţi, femei şi bărbaţi, şi 1250 mg în perioada de alăptare.
Deficitul de fosfor se manifestă prin: afectare neuromusculară, osoasă, renală şi cardiacă, tulburări hematologice.
Excesul de fosfor poate duce la demineralizare osoasă.
Cele mai bune surse naturale de fosfor sunt: carnea de pui, peşte, carnea roşie şi ouă. Laptele şi produsele lactate, nucile, leguminoasele, cerealele integrale. În ziua de azi, băuturile răcoritoare şi alimentele semipreparate cu conţinut ridicat în fosfor au uneori tendinţa să înlocuiască produsele naturale (neprelucrate) şi preparatele lactate, riscând să aducă în organism cantităţi mari de fosfor.
Citeşte şi: Cum poți să previi guta, boala articulațiilor dureroase. Ce alimente trebuie să consumi cât mai rar
Surse: HealthLine, Medical News Today