Magneziul participă la transmiterea semnalului activator de la fibră nervoasă spre muşchiul care îi este subordonat, precum şi la contracţia musculară propriu-zisă şi activează multiple enzime celulare şi căi metabolice ale corpului uman. Dar, iată mai multe despre acesta.
Magneziul este un mineral esențial pentru sănătate, cu numeroase beneficii pentru organism. Lipsa acestuia poate duce la apariția a numeroase simptome și dezvoltarea unor afecțiuni. Organismul uman nu produce în mod natural cantitatea de magneziu de care avem nevoie, pentru susținerea activităților zilnice, astfel încât este nevoie să obținem o cantitate suplimentară de magneziu din alimente sau din suplimentele alimentare.
Magneziul influențează foarte mult activitatea mușchilor, inclusiv a celor de la nivelul tractului digestiv. Astfel, acesta ajută la o digestie sănătoasă și are rolul de a favoriza tranzitul intestinal, fiind eficient în probleme precum constipația.
Un rol important al magneziului în organism este să asigure sănătatea mușchilor. Acest lucru este posibil deoarece mineralul ajută la transferul de ioni de potasiu, sodiu și calciu, prevenind formarea de depuneri pe suprafață mușchilor. Magneziul menține și sănătatea muschiului cardiac. Unele studii indică faptul că magneziul joacă un rol important în controlul hipertensiunii arteriale și reduce riscul de accident vascular cerebral.
Magneziul are beneficii asupra sistemului nervos și contribuie la o formare mai ușoară de sinapse între neuroni. Astfel, asigura o mai bună activitate cerebrală și împiedică apariția stărilor de depresie, anxietate sau oboseală.
Magneziul, fiind unul dintre cele mai importante minerale pentru corpul uman, rolul lui în organism a fost atent studiat de-a lungul timpului. Astfel, s-a descoperit legătură dintre acesta și activitatea sistemului imunitar.
Doza zilnică recomandată de magneziu este de:
Deficitul de magneziu se manifestă prin: contracturi musculare, tulburări digestive şi ale ritmului cardiac.
Excesul de magneziu poate avea efecte adverse precum tulburări digestive şi neurologice, hipotensiune arterială, inhibarea activităţii cardiace normale
Cele mai bune surse naturale de magneziu sunt: seminţele (mai ales de floarea-soarelui), cerealele neprelucrate, grâul germinat şi tărâţa de grâu, nuci, leguminoase, legumele verzi, apa dură, cafea, ceai, cacao, tofu preparat prin precipitarea magneziului.
Citeşte şi: 10 alimente bogate în magneziu, cel mai important mineral anti-stres
Surse: HealthLine, Medical News Today