Manganul este un nutrient alimentar esențial, fiind cerut de organism doar în cantități mici. Deși este necesar într-o cantitate mult mai mică decât alți nutrienți, manganul joacă un rol important în multe reacții biochimice care au loc în cadrul sistemului imunitar. Dar, iată mai multe despre acesta.
Manganul este un oligoelement important pentru organism, în special datorită efectelor benefice asupra memoriei şi pentru înlăturarea senzaţiei de oboseală. De asemenea, manganul ajută la fixarea calciului şi a fierului în organism, ajută digestia, accelerează arderile şi are rol deosebit de important în activitatea glandelor endocrine, dar şi în cea sexuală. Manganul poate, în acelaşi timp, să ajute la sinteză colagenului, care ajută la menţinerea elasticităţii şi fermităţii pielii.
Manganul joacă un rol important în sănătatea oaselor. Împreună cu vitamina D, calciu, zinc și cupru, manganul ajută la îmbunătățirea densității minerale osoase, un aspect foarte important la adulții în vârstă.
Datorită efectelor sale antioxidante, manganul poate reduce inflamația.Dovezile susțîn că combinarea manganului cu glucozamina și condroitina poate reduce durerea osteoartritei.
Manganul pare să joace un rol important în reglarea glicemiei. Cercetătorii încă încearcă să determine dacă nivelurile scăzute de mangan contribuie la dezvoltarea diabetului sau dacă o stare diabetică determina scăderea nivelului de mangan.
Manganul ajută la activarea multor enzime din metabolism și joacă un rol esențial într-o varietate de procese chimice din organism. Ajută la digestia și utilizarea proteinelor și aminoacizilor, precum și la metabolismul colesterolului și a carbohidraților.
Manganul este un cofactor esențial pentru diferite enzime, ceea ce înseamnă că ajută aceste enzime să funcționeze corect în organism. Este extrem de important pentru funcționarea normală a glandei tiroide, care te ajută să menții un apetit adecvat, metabolismul sănătos, greutatea optimă și eficientă organelor.
Doza zilnică recomandată de mangan este de 0,003 mg pentru copii între 0-6 luni, 02,6 mg petnru copii între 7-12 luni, 1,2 mg petnru copii între 1-3 ani, 1,5 mg pentru copii între 4-8 ani, 1,9 mg (băieţi) şi 14,6 mg (fetiţe) între 9-13 ani, 2,2 mg pentru adolescenţi (băieţi) şi 1,6 mg adolescente între 14-18 ani, 2,3 mg petrnu adulţi bărbaţi de peste 19 ani, 1,8 mg pentru femei peste 19 ani, 2mg în sarcină şi 2,6 mg în perioada de alăptare.
Deficitul de mangan se manifestă prin: dezvoltare îngreunată, malformaţii scheletice, sterilitate, iritaţii ale pielii, dificultăţi în coordonarea mişcărilor, paralizii etc.
Excesul de mangan este foarte periculos în special pentru sudori şi cei care lucrează în topitorii şi are drept consecinţă apariţia manganismului, afecţiune care poate favoriza instalarea altor probleme de sănătate cum sunt bronşitele, respiraţia greoaie, spasme musculare, tremurături, boala Parkinson.
Cele mai bune surse naturale de mangan pot fi găsite în: apa, laptele, ananasul, migdalele, alunele,orezul brun, spanacul, cartofii dulci, pâine integrală.
Citeste si: Cura de detoxifiere cu pătrunjel. Elimină excesul de toxine prezente în organism
Surse: National Insitiute of Health, HealthLine