Vitamina C – beneficii, deficit, exces, DZR, surse

Vitamina C are un rol extrem de important în apărarea organismului de acţiunea radicalilor liberi şi contra stresului oxidativ. Află tot!
  • Publicat:
  • Actualizat:
Vitamina C - beneficii, deficit, exces, DZR, surse
1. Ceai de pătrunjel. Pătrunjelul conţine de patru ori mai multă vitamina C decât o portocală, mai mult fier decât spanacul şi proteine cam cât sunt în două ouă. Consumul de pătrunjel proaspăt, sub formă de infuzie sau decoct este excelent pentru infecţii uşoare, astenie, colici sau meteorism. Ceaiul din frunze de pătrunjel poate avea efecte benefice în caz de boli intestinale, hepatice, osoase sau infecţii. Se recomandă consumul a 1-2 căni de ceai pe zi, timp de maximum 7 zile.

Vitamina C, sau acidul ascorbic după cum mai este numită, este una dintre cele mai cunoscute vitamine, care are un rol deosebit de important în apărarea organismului de acţiunea radicalilor liberi şi împotriva stresului oxidativ, principala cauză a îmbătrânirii fiziologice.

Beneficii

O funcţie importantă pe care o deţine această vitamină  este aceea de a ajuta la creşterea producţiei de colagen, proteină esenţială a corpului omenesc, care contribuie la menţinerea ţesuturilor, ligamentelor, cartilagiilor şi tendoanelor.

Numeroase studii ştiinţifice atestă beneficiile unui aport optim de vitamină C, în special în prevenirea cazurilor de cancer, în întărirea sistemului imunitar, pentru grăbirea procesului de cicatrizare a pielii, reduce riscul de cataractă şi multe alte afecţiuni specifice apărute odată cu înaintarea în vârstă.

Deficit

Deficitul de vitamină C se manifestă prin sângerarea gingiilor, predispoziţia la viroze şi infecţii, lipsa apetitului, depresie, tulburări digestive, schimbări bruşte de dispoziţie, cicatrizarea lentă a rănilor, lipsa de energie.

Exces

Excesul de vitamină C poate duce rareori la apariţia pietrelor la rinichi, greaţă, ameţeală şi perturbări în capacitatea organismului de apărare împotriva radicalilor liberi.

Doza zilnică recomandată

Doza zilnică recomandată de vitamina C este de 60 – 100mg în cazul adulţilor şi 35 – 65 mg pentru copiii până în 14 ani. În cazul fumătorilor, este recomandat un aport de minimum 120 mg pe zi, deoarece fumatul şi expunerea la fumul de ţigară cres riscul de deficit de vitamina C.

Surse naturale

Cele mai bogate surse naturale de vitamina C sunt: ardeiul gras, pătrunjelul, broccoli, conopida, căpşunile, roşiile, cartofii, varza de Bruxelles, citricele (portocale, lămâi, lime, grepfrut, pomelo).

Citeste aici despre analiza medicala aferenta determinarii nivelului de vitamina C din organism.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult