Puţină lume a auzit vorbindu-se despre vitamina T; descoperirea (şi numele) i se datorează în mod bizar, viermelui de făină care, s-a constatat că nu putea supravieţui fără această vitamină.
La început s-a crezut că numai această insectă are nevoie de substanţa cu pricina, dar curând s-a demonstrat că toate insectele o consumă în procesul de metamorfozare. Nu a trecut mult şi cercetările au arătat că vitamina T acţioneză şi în cazul oamenilor, iar astăzi este cunoscută mai ales sub numele de carnitină.
Vitamina T este extrem de importantă pentru sănătatea organismului uman: previne anemia, oboseala cronică, menţine coagularea sângelui în limitele normale, reduce stresul oxidativ, ajută la transformarea mâncării/grăsimii în energie.
Carnitina accelerează anumite procese în organism care duc într-un final la diminuarea masei grase şi a ţesutului adipos, la creşterea masei musculare. În plus, carnitina în formele sale active (L-carnitina şi L-acetil carnitina) ajută şi la păstrarea în cea mai buna formă a sistemului nervos.
Alimentele cu un bogat conţinut de carnitină sunt : carnea roşie (vită, porc), cod, piept de pui, produsele lactate, avocado, pâinea integrală, orez, gălbenuş de ou. În mod normal nu avem nevoie de un aport suplimentar de vitamina T, dar există şi suplimente de L-carnitină pentru sportivii de performanţă care au nevoie să slăbească.
Spre deosebire de celelalte vitamine, unde doza zilnica recomandată este foarte clar stabilită, în cazul carnitinei aceasta nu este exact cunoscută, de aceea trebuie multă precauţie când e vorba de aportul de suplimente.
Suplimentele nu trebuie însă folosite perioade îndelungate, pentru că pot afecta sănătatea, dar pentru perioade scurte de timp nu au fost descoperite efecte adverse. Oricum este bine ca acestea să fie luate sub îndrumarea medicului.
Citește și: Vitamina care îmbunătățește capacitatea de memorare și învățare