Se estimează că unul din patru câini va fi diagnosticat cu cancer în decursul vieții lor, iar jumătate dintre câinii de peste 10 ani se vor stinge din viață din această cauză. Boala, care apare atunci când unele celule din corp cresc necontrolat și distrug țesutul sănătos, devine din ce în ce mai comună la prietenii noștri patrupezi. Oamenii de știință suspectează că acest lucru se datorează unui amestec de factori, inclusiv durata lor de viață mai lungă, reproducerea selectivă, factorii de mediu și îmbunătățirea testelor de diagnosticare. Când vine vorba de cancerul la câini, detectarea timpurie poate îmbunătăți șansele câinelui tău de a învinge boala și de a trăi o viață lungă și fericită.
Cu toate acestea, pentru că puii noștri nu ne pot spune direct ce îi doare sau dacă se simt rău, majoritatea câinilor nu sunt diagnosticați până când cancerul nu este într-un stadiu avansat. Există mai multe indicii care ar putea sugera că patrupedul are cancer și cu cât le observi mai devreme, cu atât mai repede pot fi tratate. Ca și la oameni, cancerul este cel mai bine tratat atunci când este detectat devreme.
Mulți câini încep să se comporte neobișnuit. Aceasta este, de obicei, indiciul principal că un câine are cancer. Schimbarea comportamentului poate fi atât de subtilă încât este observabilă doar de cineva din familie. De exemplu, câinele tău ar putea să nu mai cerșească brusc o recompensă când îți pregătești cafeaua. De asemenea, pot părea mai letargici decât de obicei. Aceasta poate fi ușoară sau severă și poate apărea rapid sau progresa în zile sau săptămâni.
Aceste tipuri de schimbări de rutină sau comportament ar putea indica faptul că al tău câine are dureri. Majoritatea cancerelor cauzează inflamație sistemică în corp, iar acea inflamație poate face ca câinele să se simtă rău.
Acestea ar putea părea evidente, dar este crucial să fii atent la noi umflături și noduli. Câinii mai în vârstă dezvoltă frecvent leziuni benigne ale pielii și creșteri de grăsime, iar mulți proprietari presupun că noile mase sunt la fel. Dar noile umflături care sunt ferme, de formă neregulată sau care se schimbă rapid în dimensiune, textură sau culoare pot fi canceroase. Este esențial să investigați noile umflături și noduli la un veterinar pentru a confirma dacă sunt benigne sau maligne, deoarece intervenția timpurie oferă cele mai bune șanse pentru vindecare.
Unii câini cu cancer beau apă în mod constant. Proprietarii lor, de obicei, nu își dau seama că ceva nu este în regulă până când câinele lor cerșește să iasă afară să urineze la fiecare oră sau două sau începe să aibă „accidente” în casă. Sau, pot observa că bolul de apă al câinelui trebuie umplut în mod constant. Motivul este că unele cancere cresc nivelul de calciu în corp, ceea ce poate face ca câinele tău să fie extra însetat. Alte tipuri de cancere afectează rinichii, făcând câinele să urineze mai mult. Cancerul poate cauza, de asemenea, sângerări interne, iar pierderea de sânge poate face ca blănosul să se simtă mai însetat decât de obicei.
Unii câini, în special rasele mari, pot dezvolta tumori osoase sau articulare în picioarele lor. Aceste tumori pot face mai dificil pentru câini să se ridice și să se miște. Aceasta poate apărea ca o șchiopătare acută sau progresivă, reticență de a pune greutate pe picior și posibil umflare, de obicei la un singur picior. Dacă câinele tău șchioapătă, veterinarul poate cere radiografii pentru a determina dacă are cancer osos sau articular sau o problemă benignă, cum ar fi o leziune a țesutului moale.
Dacă câinele tău a slăbit brusc fără a schimba nimic în dieta, apetitul sau nivelurile de activitate fizică, cancerul ar putea fi cauza. Acest lucru poate indica faptul că corpul lor folosește mai multă energie pentru a combate boala sau că experimentează schimbări metabolice asociate cancerului. Tumorile din tractul digestiv pot, de asemenea, să interfereze cu absorbția nutrienților și să-l facă mai slab.
În plus, tumorile din gura, gâtul sau stomacul lor pot face ca mâncarea să fie dureroasă sau inconfortabilă. Acest lucru poate duce la o scădere vizibilă a cantității de mâncare pe care o consumă.
Foto: envato
Surse: