Nu vreau câini şi nici pisici, nu îmi plac şoarecii, indiferent cum s-ar numi. Dar parcă vreau o vietate în casă. Un acvariu cu peşti schimbă spectaculos decorul unei camere şi relaxează.
Însă există câteva reguli de care trebuie să ţineţi cont pentru ca peştii să supravieţuiească cu brio!
De asemenea, există probleme de sănătate care impun precauţie la deţinerea unui acvariu!
Aţi comandat un acvariu potrivit pentru locuinţa dumneavoastră? Atunci aveţi grijă ca zona în care îl amplasaţi să nu fie expusă direct la soare. Soarele care bate direct în apă determină creşterea excesivă a plantelor pe care le veţi pune în apă.
Dezvoltarea acestora înseamnă supraîncălzirea apei, ceea ce poate cauza sufocarea peştilor. Acvariul nu se pune nici lângă un calorifer, nici lângă cuptor, nici sub aerul condiţionat şi nici lângă orice fel de ventilator. Apoi ţineţi cont că acvariul are nevoie de un suport de susţinere, dacă e vorba de o capacitate mare.
Capacul, dacă optaţi pentru o asemenea piesă, nu permite apei să se elimine cu viteză şi e un foarte bun suport pentru surse de lumină. Orice acvariu trebuie luminat. Motivul pentru care de obicei se folosesc neoanele îl reprezintă faptul că acest surse de lumină nu degajă foarte multă căldură. De asemenea consumă puţin. La baza acvariului va sta nisip şi pietriş.
După ce le-aţi cumpărat, le spălaţi doar cu apă, până când recipientul rămâne curat.
Atenţie! Nisipul calcaros creşte duritatea apei. Îl testaţi cu puţin oţet şi, dacă are mult calcar, va rezulta o reacţie chimică evidentă.
Cât priveşte plantele, există variante aşa numite pentru începători, care vor creşte în orice condiţii. E recomandabil să vi le cumpăraţi pe acestea, dacă nu aveţi experienţă.
Dacă nu schimbaţi apa, aceasta se umple de alge. Este o reacţie firească şi în mediul natural. Din aceste motive, apa se schimbă o dată pe săptămână, dar în proporţie de doar 30 % ca să nu îi modificaţi proprietăţile. Un schimb masiv de apă poate duce la îmbolnăvirea peştilor pentru că nu au timp să se obişnuiască cu schimbarea bruscă în chimia apei. De asemenea, apa are nevoie de un sistem de ventilare care se cumpără în funcţie de volumul acvariului şi care va funcţiona permanent.
Odată ce apar puii, îi mutaţi într-un alt acvariu pentru că, în caz contrar, vor ajunge hrană pentru ceilalţi peşti din acvariu. E uşor să vă daţi seama când o femelă are icre, pentru că arată ca şi cum i s-ar sparge pielea care susţine organele abdominale. La fel de corect este să mutaţi femela într-un alt acvariu înainte să apară puietul, apoi o relocaţi alături de peştii adulţi.
Atenţie mare la hrana peştilor! Reprezintă un alergen puternic şi din aceste motive nu ar trebui manevrată de persoane care au orice fel de alergie respiratorie. În plus, o persoană cu astfel de probleme nu trebuie să doarmă în aceeaşi cameră cu un acvariu.
Autor: Ioana Georgescu