Te-ai aflat vreodată la o petrecere în aer liber sau la un grătar și ai observat că, în timp ce tu ești relativ ferit de mușcăturile de țânțari, alții se plâng constant de ele? Acest lucru se datorează faptului că țânțarii sunt insecte selective, iar unele persoane sunt mai predispuse la mușcături decât altele.
Un studiu publicat în Journal of Medical Entomology a arătat că țânțarii aterizează aproape de două ori mai des pe persoanele cu grupa sanguină O decât pe cele cu grupa A. Cercetătorii au observat că acest lucru se datorează secrețiilor pe care le producem, care indică grupa sanguină țânțarilor. Profesorul Jonathan F. Day de la Universitatea din Florida a menționat că țânțarii sunt atrași de anumite semnale pe care le emitem.
„Aceste semnale le indică faptul că se îndreaptă către o sursă de sânge”, a explicat Day.
„Poate că CO2 este cel mai important. Cantitatea de CO2 pe care o produci, care poate fi influențată de rata metabolică ridicată — genetică, alți factori — crește cantitatea de dioxid de carbon pe care o emiți. Cu cât emiți mai mult, cu atât ești mai atractiv pentru aceste artropode.”
Un alt semnal secundar este acidul lactic, care este eliberat prin piele și indică țânțarilor că suntem o țintă. De asemenea, țânțarii sunt capabili să distingă persoanele în funcție de cum sunt îmbrăcate.
„Țânțarii au o vedere excelentă, dar zboară aproape de sol pentru a evita vântul”, a spus Day.
„Ei pot să te contrasteze cu orizontul, astfel că dacă porți haine închise la culoare, vei atrage mai mulți țânțari, deoarece vei ieși în evidență.”
Chiar dacă ești mai predispus la mușcături, există modalități de a le preveni. Profesorul Day recomandă evitarea momentelor de vârf de activitate pentru țânțari, care sunt la răsărit și la apus. De asemenea, acoperirea cât mai mare a pielii și utilizarea repelentelor sunt metode eficiente de protecție.
„Un repelent cu un timp bun de protecție — definit ca timpul de la aplicare până la prima mușcătură — este excelent. Un spray cu aproximativ 5% DEET îți oferă 90 de minute de protecție completă,” a spus Day.
În plus, ventilatoarele și zonele cu briză naturală sunt eficiente în a ține țânțarii la distanță, deoarece aceștia nu se pot deplasa bine în vânt. Dacă totuși ai fost mușcat, aplicarea unui cub de gheață pe mușcătură poate ajuta la calmarea mâncărimii, iar cremele anti-mâncărime cu hidrocortizon sau antihistaminicele pot reduce disconfortul.
Sursă – https://www.huffpost.com/entry/why-mosquitoes-bite-blood-type-ano_l_6669b71de4b076909e1cc8e2
Sursă foto – 9nong / Shutterstock