Alimentele rezistă mai mult în zilele noastre datorită procedurilor moderne de conservare, dar şi datorită faptului că frigiderele au devenit disponibile pe scară foarte largă.
Pentru că nu putem ţine minte care este perioada în care putem consuma alimentele, avem la dispoziţie ştanţa cu data de expirare. În multe cazuri aceasta este doar orientativă. Multe produse pot fi consumate şi după ce aceasta trece.
Nu prea poţi să îţi dai seama dacă un ou mai este bun pentru consum decât după ce îl spargi. Totuşi, şansele sunt să fie comestibil o perioadă bună de timp după ce termenul de expirare a trecut. În general, ouăle pot fi mâncate până la 5 săptămâni după ce au fost cumpărate, dacă au fost ţinute la rece în această perioadă.
Mirosul este cel mai bun semn. Dacă aveţi ouă care au termenul de valabilitate expirat, spargeţi-le pe rând într-un vas şi mirosiţi-le. În cazul în care vi se pare suspect, nu vă rămâne decât să le aruncaţi la gunoi.
În general, laptele mai este bun de consum încă o săptămână după data de expirare, dacă recipientul nu a fost deschis. Dacă are un miros ciudat, trebuie aruncat. Pentru a mări perioada de consum, laptele trebuie depozitat în frigidet, nu pe uşa acestuia, unde este expus la fluctuaţii de temperatură.
Perioada de valabilitate în cazul brânzei depinde foarte mult de tipul acesteia. Aspectul este mult mai important decât orice dată înscrisă pe ambalaj. De cele mai multe ori, semnul clar că brânza nu mai este comestibilă o reprezintă apariţia mucegaiului. Chiar şi aşa, puteţi să curăţaţi partea cu mucegai şi să mâncaţi restul produsului. Nu este cazul sortimentelor care au această specificitate, cum este branza brie.
Brânzeturile tari rezistă mai mult decât cele moi. Oricum, nu trebuie să vă lăsaţi influenţaţi de miros, pentru că, în timp, acesta se intensifică, nefiind un semn că produsul este stricat. În schimb, gustul metalic este.
În cazul cărnii crude trebuie să respectaţi întocmai termenul de valabilitate. Peştele, carnea de pui nu rezistă în frigider mai mult de câteva zile. Dacă nu aveţi de gând să o gătiţi imediat ce aţi venit de la magazin este indicat să puneţi carnea proaspătă la congelator, unde rezistă chiar şi câteva luni.
Citeşte continuarea pe Gustarte.ro