Ai grijă CE şi CÂT îi dai să mănânce căţelului! Află ce greşeli comit stăpânii în alimentaţia animalelor lor.

Azi un colţ de pâine, mâine trei pătrăţele de ciocolată, când şi când o bucată de salam ori un bol cu tocăniţă şi uite-aşa te trezeşti cu un căţel obez! Află ce greşeli frecvente comit stăpânii în alimentaţia necuvântătoarelor!
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ai grijă CE şi CÂT îi dai să mănânce căţelului! Află ce greşeli comit stăpânii în alimentaţia animalelor lor.

Azi un colţ de pâine, mâine trei pătrăţele de ciocolată, când şi când o bucată de salam ori un bol cu tocăniţă şi uite-aşa te trezeşti cu un căţel obez!

E drept că patrupedele au un talent aparte de a poza în victime pofticioase, dar ceea ce nouă ne place, lor nu le face bine deloc.

Află ce greşeli frecvente comit stăpânii în alimentaţia necuvântătoarelor!

Anca Ivan, specialist ANIMAX, ne avertizează asupra riscurilor pe care le au alimentele nepotrivite asupra animalelor de companie.

Mâncarea umană este, de regulă, foarte intens procesată, are un conţinut ridicat de aditivi, de condimente pe care sistemul digestiv al animalelor nu le poate descompune şi asimila.

Toate aceste substanţe reprezintă, de fapt, nişte reziduuri care ajung să producă în organism o serie de procese inflamatorii: gastrite,  hepatite, pancreatite, intoxicaţii sau alergii.

Anumite alimente sunt nocive pentru animale chiar şi în stare crudă. De exemplu, ceapa şi usturoiul reprezintă alimente care sunt toxice atât pentru câine, cât şi pentru pisică.

De asemenea, carnea crudă nu ar trebui dată câinilor deoarece creşte riscul transmiterii paraziţilor interni sau a unor boli infecţioase.

Albuşul de ou nu ar trebui dat niciodată crud câinilor. Acesta conţine o albumină numită avidină, care inactivează biotina (vitamina B7).

Carenţa în biotină determină dermatite, alopecie, diaree şi anorexie.

Nici lactatele, care reprezintă o sursă importantă de calciu şi vitamine pentru noi, oamenii, nu sunt alimente tocmai indicate pentru câine. Câinele prezinta un deficit de lactază, enzimă care descompune lactoza din lapte şi, în lipsa acestei enzime, administrarea laptelui nu face decât să inducă procese diareice.

Deşi mulţi căţei poftesc la oase de pui, trebuie să ştii că acestea sunt casante şi există riscul perforării intestinelor, al ocluziilor sau apariţiei unor hemoragii digestive. La fel de nocive sunt şi oasele de peşte.

Ciocolata este un aliment extrem de controversat în alimentaţia câinilor.

Aceasta conţine teobromină, substanţă toxică ce poate duce chiar la moartea patrupedului.

Câinii se intoxică foarte uşor cu doze mici de ciocolată, indiferent dacă aceasta este albă sau neagră.

O altă greşeală în alimentaţia patrupedelor se referă la cantitatea de mâncare, care de multe ori depăşeşte necesarul acestor animale.

Deseori, oamenii tind să se raporteze la ei şi, atunci când vine vorba de alimentaţie, dau animalelor lor mâncare în exces, ceea ce face ca aceste animale să devină obeze.

Mezelurile, brânza topită şi sosurile sunt foarte grase şi determină de multe ori apariţia pancreatitei, a afecţiunilor hepatice şi digestive.

Cafeaua şi băuturile carbogazoase conţin cafeină, ce pot duce la tulburări de ritm cardiac şi creşterea acidităţii gastrice, favorizând apariţia ulcerului gastric, iar cerealele (cu excepţia orezului şi a porumbului) conţin gluten, care reprezintă un potenţial alergogen pentru câini.

Câinele poate fi  hrănit şi cu alimente preparate în casă.

Putem opta, de exemplu, să oferim câinelui o mâncare pe bază de carne, orez şi legume, cu condiţia să nu punem deloc condimente iar cantitatea de sare să nu fie prea mare.

Ceea ce ar trebui să înţeleagă stăpânii este faptul că animalele ,,nu poftesc”, ci doar îşi manifestă curiozitatea pentru un aliment.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult