Îți place nota crocantă a ardeilor crescuți acasă într-o salată proaspătă sau aruncați pe grătar în timpul unei cine târzii de vară? Este extraordinar să poți merge în grădină și să alegi un ardei proaspăt, bogat și colorat direct de pe plantă și să-l duci imediat în bucătărie pentru a-l folosi.
Dar, cu mult înainte de a putea transforma această viziune în realitate, trebuie să îți cultivi de fapt plantele de ardei și să aduci fructele la maturitate. Ardeii nu sunt neapărat dificil de crescut, dar necesită puțină mai multă atenție decât alte plante precum dovleceii sau salata verde. Trebuie doar să ții cont că există câteva plante care nu ar trebui să crească lângă ardei.
Iată câteva dintre acestea:
Când îți faci grădină, fie ea și una mică, pe balcon, află informații cât mai detaliate despre plante. Ardeii fac parte din familia solanaceelor, un grup care include și vinetele. Ar putea părea o idee bună să plantezi împreună familii de plante similare, dar nu este neapărat cazul, pentru că au boli similare și atrag insecte similare care se vor transfera la ardei.
Poate că îți place feniculul, mai ales prăjit și servit alături de pui sau pește, dar chiar dacă este perfect pe farfuria ta, un loc în care nu ar trebui să fie este plantat lângă ardei. Feniculul secretă un compus numit anetol care inhibă creșterea multor plante, inclusiv a ardeilor.
Toată lumea adoră roșiile în grădină, dar acestea sunt o altă solanacee care probabil nu ar trebui să împartă spațiul apropiat cu ardeii tăi. Asta nu înseamnă că nu poți crește mai multe tipuri de solanacee în grădina ta, doar că au nevoie de suficient spațiu între ele.
Aceste plante ambițioase adoră să crească înalte și să se cațere, dar dacă sunt legate pe spaliere, ar umbri plantele din jur, ceea ce le-ar afecta semnificativ creșterea. Dacă plănuiești să crești fasole cățărătoare sau mazăre pe spaliere, ține-le la o distanță suficientă de ardeii tăi pentru a nu-i umbri din greșeală.
Pe lângă faptul că trebuie să știi ce culturi însoțitoare să eviți, poate fi util să știi ce plante funcționează bine atunci când sunt cultivate cu ardei. Cei mai buni companioni pentru ardei sunt ierburi aromate precum coriandrul, busuiocul sau menta, care trebuie totuși ținută sub control, ca să nu ajungă să sufoce ardeii.
Este foarte important să rotești culturile pentru a menține solul sănătos, dar poți efectua această rotație anuală după familia de plante, nu trebuie să fie făcută la nivel de specie.
Așadar, dacă ai o zonă în care ai plantat orice membru al familiei solanacee anul acesta, plantează altceva acolo anul viitor – cum ar fi morcovi, mazăre, fasole sau orice membru al familiei crucifere, cum ar fi varza.
O altă strategie excelentă pentru cultivarea ardeilor este să pui pur și simplu o cutie mare direct în grădina ta sau pe balcon și să plantezi ardeii acolo. Aceștia vor fi automat mai înalți decât celelalte plante, iar rădăcinile lor vor sta la o temperatură numai bună pentru a-ți tine ardeii fericiți.
Sursă foto: envato
CITEȘTE ȘI:mBeneficiile consumului de ardei gras, cea mai bogată legumă în vitamina C