Cel mai frumos moment dimineața este atunci când îți pregătești cafeaua și, mai ales, când iei prima gură de cafea. Poate că folosești aparatul de cafea zilnic, dar ia în calcul și faptul că trebuie să-l cureți la fel de des pentru a elimina bacteriile și germenii. Aparatele de cafea sunt printre cele mai murdare obiecte din casă, arată un studiu din 2011 realizat de Fundația Națională Sanitară, iar asta pentru că rezervoarele sunt calde și păstrează umezeală, devenind astfel un mediu ideal pentru mucegai și alte bacterii.
Multe dintre obiectele din bucătărie reprezintă un mediu potrivit pentru dezvoltarea bacteriilor, printre care și prosopul de bucătărie, blatul sau chiar buretele pentru vase, mediu în care se regăsesc bacterii precum Salmonella sau E.coli. Infecțiile cu salmonella pot fi fatale pentru persoanele vulnerabile, iar toxiinfecțiile alimentare au produs numeroase cazuri de deces.
După ce ți-ai făcut cafeaua, ideal este să speli de mână aparatul de cafea, cu apă caldă și săpun de vase. De asemenea, îndepărtează cafeaua rămasă și folosește și un burete cu care să speli pentru a nu rămâne urme.
Spală aparatul de cafea la cel mult 10 zile dacă nu vrei să treci prin acest proces zilnic, pentru a îndepărta uleiurile de cafea și rezidurile. De asemenea, curățarea aparatului nu presupune doar spălarea cu apă și săpun a recipientelor, ci și îndepărtarea calcarului acumulat. Poate că noi ne bucurăm de aroma cafelei, dar ceea ce nu vedem sunt mineralele precum calciul și magneziul acumulate care ajung în cafea în urma preparării ei. Este recomandat acest proces lunar sau cel mult o dată la două luni.
Dacă nu dispui de o soluție de curățat poți încerca cu încredere o variantă homemade extrem de populară cu ajutorul oțetului alb. Multe persoane aleg să folosească oțetul alb alături de bicarbonat de sodiu sau zeamă de lămâie.