Atenție la hârtia de copt! Ce tip nu trebuie folosit niciodată și de ce este periculoasă

Specialiștii avertizează asupra pericolelor ascunse în hârtia de copt obișnuită. Află ce tip de hârtie să alegi pentru a găti în siguranță și ce alternative sustenabile poți folosi.
  • Publicat:
Atenție la hârtia de copt! Ce tip nu trebuie folosit niciodată și de ce este periculoasă
Atenție la hârtia de copt! Ce tip nu trebuie folosit niciodată și de ce este periculoasă

Hârtia de copt este un ajutor de nădejde în bucătărie, însă nu toate tipurile sunt sigure pentru sănătate. Fabius Antal, specialist în wellbeing, a atras atenția asupra pericolelor ascunse pe care le implică utilizarea anumitor tipuri de hârtie de copt.

Problema substanțelor nocive

Fabius Antal a explicat că multe dintre variantele obișnuite de hârtie de copt disponibile în comerț pot conține substanțe dăunătoare. Printre acestea se numără:

  • Siliconul – folosit pentru a face hârtia rezistentă la temperaturi ridicate, dar care poate elibera compuși toxici în contact cu căldura.
  • Clorul – utilizat pentru albirea hârtiei, poate lăsa urme de reziduuri care se pot transfera în alimente, având potențialul de a afecta sănătatea pe termen lung.

Ce tip de hârtie de copt să evităm?

Specialistul avertizează că hârtia de copt albă, tratată chimic, este de evitat. Deși este des întâlnită și preferată pentru aspectul său curat, aceasta poate reprezenta un risc pentru sănătate, mai ales în cazul utilizării frecvente.

„În ceea ce privește hârtia de copt, trebuie să căutăm o hârtie de copt care nu conține un anumit tip de silicon, și aici este puțin mai complicat. În general, hârtia de copt pe care o cumpărăm cu toții nu este deloc bună. În schimb, ca să luăm totul prin excludere, este bine să încercăm să nu mai folosim hârtia de copt albă, pentru că are inclusiv clor la bază pentru a fi albită”, a spus Fabius Antal într-un interviu acordat emisiunii iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN.

Alternative mai sigure

Antal recomandă utilizarea hârtiei de copt maro, netratată cu substanțe chimice, care este o variantă mai naturală și mai sigură pentru gătit. Totodată, expertul sugerează reducerea utilizării hârtiei de copt în general, optând pentru soluții mai sustenabile:

  • Tăvi din silicon reutilizabile, care pot înlocui complet hârtia de copt și sunt ușor de curățat.
  • Hârtie de copt de calitate superioară, etichetată ca fiind fără clor sau silicon.
  • Folosirea ungerii clasice a tăvilor, cu unt sau ulei, o metodă tradițională dar eficientă.

„Este bine să folosim hârtie de copt mai maro, mai închisă la culoare, ca un prim pas, pentru cei care nu își permit să cumpere neapărat o hârtie de copt mai de calitate, care costă 30-40 de lei față de cea obișnuită, care este undeva la 3-4 lei. Acesta ar fi un prim pas foarte important.”

Alegerea hârtiei de copt potrivite este esențială atât pentru sănătatea noastră, cât și pentru un stil de viață sustenabil. Investiția în materiale mai sigure și utilizarea alternativelor ecologice reprezintă pași importanți către un gătit mai sănătos și mai responsabil.

„Și dacă se poate, mai puțină hârtie de copt. Mai bine frecăm mai mult tava. Se poate fi fără, dar ne-am învățat mai comozi”, a concluzionat Fabius Antal.

Sursa foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Daiana Matei - Redactor
Daiana Matei este o jurnalistă cu o experiență solidă în domeniul entertainmentului, activând din 2016 în presa românească. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea București și deține un masterat în Managementul Instituțiilor Mass-Media. Daiana Matei ...
citește mai mult