Brad în ghiveci – ghid util pentru îngrijire și plantare după sărbători

  • Publicat:
Brad în ghiveci - ghid util pentru îngrijire și plantare după sărbători
Sursa foto: Shutterstock

Dacă te gândești să cumperi un brad în ghiveci de Crăciun pentru ca mai apoi să îl plantezi în grădină, e bine să ții cont de câteva sfaturi. Deși nu este o operațiune chiar atât de complicată, plantarea unui brad în ghiveci presupune parcurgerea anumitor etape esențiale. În caz contrar, rădăcinile acestuia nu vor rezista în pământ. Mai mult, trebuie să ai grijă de el și pe durata cât îl ții în casă de sărbători.

Mai jos ți-am pregătit un ghid util de îngrijire a bradului natural în ghiveci și de plantare a acestuia după trecerea sărbătorilor de iarnă.

Reguli de îngrijire a unui brad în ghiveci când îl ții în casă

Așa cum probabil știi deja, brazii naturali cresc cel mai bine la temperaturi scăzute și cu lumină din abundență. În consecință, bradul în ghiveci are nevoie de anumite condiții când îl aduci în casă.

Un prim pas este aclimatizarea acestuia, care constă în ținerea bradului la o temperatură nu mai mare de 13 grade Celsius și la lumină (pe balcon, casa scării, grădină, terasă etc.), timp de 2-3 zile.

Ulterior, când îl vei aduce în casă, trebuie să îi găsești o poziție potrivită: cu lumină din belșug, lângă o fereastră, dar nu foarte aproape de sursele de căldură (calorifer, șemineu etc.).

În camera unde va „trona” un brad în ghiveci nu trebuie să se depășească 20 de grade Celsius. De aceea ar fi bine să îl pui într-un living sau o cameră unde nu se folosește în exces încălzirea.

De asemenea, bradul trebuie udat zilnic – pune un recipient de colectare a apei sub ghiveci, ca să aibă de unde să-și tragă atâta apă câtă are nevoie. Este nevoie de 300-350 mililitri de apă zilnic pentru ca rădăcinile sale să fie bine hidratate.

De asemenea, stropește zilnic acele de brad cu apă curată și nu uita să aerisești camera. Bradul are nevoie de aer curat, la fel ca oamenii!

Nu folosi îngrășăminte și nu lăsa să treacă nicio zi fără să uzi pământul din ghiveci.

Ai grijă și la instalația de brad pe care o folosești. Evită luminițele care se încălzesc, deoarece usucă bradul. În schimb, alege leduri care nu degajă căldură și nu supraîncărca bradul cu multă beteală și globuri.

Cât timp trebuie să ții în casă un brad în ghiveci

Un brad în ghiveci nu trebuie ținut în casă mai mult de 2 săptămâni. În caz contrar, șansele ca rădăcinile lui să se mai prindă în pământ sunt reduse semnificativ.

Dacă îl ții în casă o lună, bradul natural în ghiveci nu mai are nicio șansă să își revină. Un semn clar că trebuie să îl scoți din casă și să îl plantezi este căderea acelor. Nu aștepta până când se face un covor de ace în jurul bradului!

Cel mai bine îl cumperi cu 2-3 zile înainte de Crăciun și îl scoți din casă după Anul Nou.

Dacă vrei să te bucuri de magia bradului de Crăciun mai mult timp, îți recomandăm să folosești un brad artificial.

Plantarea bradului din ghiveci în grădină

Aclimatizarea este necesară atât înainte de aducerea bradului în casă, cât și înainte de scoaterea acestuia afară, pentru plantare. Ca să îi crești șansele, acomodează-l cu temperaturile scăzute de afară ținându-l 2-3 zile într-un loc răcoros (terasă, balcon, magazie etc.).

Înainte să plantezi bradul, alege locul potrivit: acesta trebuie să fie luminos sau doar ușor umbrit.

Groapa trebuie să fie suficient de adâncă și de lată încât să cuprindă rădăcinile bradului (cam de două ori mai mare decât ghiveciul). Se scoate cu atenție bradul din ghiveci. În cazul în care rădăcinile bradului au crescut prin găurile de scurgere ale ghiveciului, le poți tăia cu o foarfecă.

Bradul se așază apoi în centrul gropii săpate, se acoperă spațiile rămase cu pământ și se bătătorește bine pentru a împiedica pătrunderea aerului la rădăcini.

După plantare, se pune o cană cu apă la rădăcină, dar atenție – dacă afară sunt temperaturi cu minus și pământul e înghețat, nu mai e nevoie să pui apă.

Asta e tot! Nu-ți mai rămâne decât să aștepți primăvara ca să te bucuri de mugurii brăduțului tău supraviețuitor, care îți va înfrumuseța grădina, dar va da o mână de ajutor și mediului, atât de încărcat de noxele pe care noi, oamenii, le producem. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult