Detergentul de rufe este indispensabil în orice gospodărie. Însă în ultimii ani au apărut tot felul de variante din care putem alege. Dacă înainte aveam la dispoziție doar detergent tip pudră, acum putem alege și varianta lichidă sau în capsule, fiecare cu avantajele, dar și dezavantajele sale.
Citește și: De ce miros urât prosoapele. Pune ASTA în mașina de spălat și prosoapele vor mirosi a curat
Detergentul pudră, de exemplu, este opțiunea cea mai ieftină de cele mai multe ori, ajunge pentru mult timp și este ideal pentru hainele foarte murdare, cu pete învechite, dar necesită un program de spălare cu temperatură crescută.
Pe de altă parte, detergentul lichid este eficient chiar și în apă rece, se folosește o cantitate mai mică, dar este mai scump.
Cât privește capsulele cu detergent lichid, acestea sunt preferate de multe persoane pentru că sunt foarte ușor de folosit (doar le arunci în mașina de spălat, înainte să pui rufele) și nici nu cântăresc mult (aspect important pentru cei care nu vor să care greutăți mari la cumpărături), dar pot fi periculoase dacă sunt lăsate la îndemâna copiilor, pentru că au un aspect care îi poate păcăli că sunt jeleuri și le pot înghiți.
Citește și: Cum să scoți petele de deodorant de pe haine cu bicarbonat. 7 soluții eficiente
Totuși, sunt anumite aspecte pe care nu multă lume le știe despre aceste tipuri diferite de detergent. Aflăm mai jos care sunt avantajele și dezavantajele fiecărui tip de detergent de rufe: pudră, lichid sau capsule.
Acest tip de detergent este ideal pentru hainele foarte murdare, deoarece conține ingrediente cu un pH mai ridicat, care dizolvă mai eficient petele din țesături.
Dacă folosești detergent pudră, e foarte important să selectezi un program de spălare cu temperatură mai ridică, altfel pudra nu se va dizolva în întregime și poate păta hainele.
Atenție și la cantitatea de detergent folosită! Respectă gramajul indicat pe ambalaj și nu folosi prea mult detergent sau, din contră, mai puțin.
Citește și: De ce NU este indicat să-ți lași hainele în mașina de spălat mult timp după spălare
Citește și: Cât de des trebuie să-ți speli pijamalele, iar răspunsul lor este neașteptat
Acest tip de detergent este perfect pentru persoanele care vor să facă economie la electricitate, deoarece se dizolvă foarte bine și în apa rece sau la temperaturi de sub 30 de grade Celsius. De asemenea, scoate bine petele și murdăria din haine – deși nu la fel de eficient precum detergentul pudră.
Atenție la cantitate! Dacă folosești prea mult detergent lichid, hainele se pot îmbâcsi și capătă un miros neplăcut. Utilizează cantitatea de produs indicată pe ambalaj raportat la greutatea hainelor.
Citește și: Trucul genial cu care cureți petele galbene de pe perne! Nu e nevoie să le speli: „Freci cu…”
Acest tip de detergent este preferatul „leneșilor” care nu vor să-și bată capul cu măsurarea cantității de produs la fiecare spălare. Pernuțele sau capsulele de detergent se introduc în cuva mașinii de spălat, înainte de încărcarea acesteia cu rufe (nu se pun deasupra rufelor, pentru că există riscul să nu se dizolve complet).
Capsulele cu detergent lichid sunt mai puțin eficiente împotriva petelor, fiind recomandate în special pentru spălarea hainelor obișnuite.
E important să le ții într-un loc ferit de umiditate (altfel se pot „topi”) și de privirea copiilor mici, care pot fi atrași de aspectul lor interesant și le pot înghiți, cauzând grave probleme de sănătate.
Atenție și câte capsule folosești! Dacă mașina de spălat are capacitate mai mare și pui multe rufe la spălat, e posibil să fie nevoie de două sau chiar trei capsule, nu de una. Iar dacă pui foarte puține rufe la spălat, o capsulă s-ar putea să fie prea mult.
Citește și: Pui prea multe rufe la spălat? Poate fi motivul pentru care ai pielea uscată. 7 greșeli de evitat
Sursa: Reader’s Digest