Cât de des ar trebui să îți schimbi perna pe care dormi, potrivit specialiștilor

Perna pe care dormi este extrem de importantă. Află mai jos când și de ce este important să o schimbi pentru a te bucura de un somn odihnitor.
  • Publicat:
Cât de des ar trebui să îți schimbi perna pe care dormi, potrivit specialiștilor

Perna moale și confortabilă este esențială pentru un somn odihnitor. Cu toate acestea, în timp, pernele își schimbă forma din cauza utilizării și spălării regulate, devenind tot mai puțin confortabile. În plus, materialul pernei poate deveni mai permeabil la acarienii de praf, ceea ce poate provoca alergii. Pentru a asigura un somn de calitate și pentru a te proteja de alergii, este important să înlocuiești pernele în mod regulat. Iată cât de des ar trebui să faci acest lucru și sfaturile experților pentru a le menține mai mult timp.

Cât de des să îți înlocuiești perna

Se recomandă înlocuirea pernelor de pat la fiecare doi ani sau mai devreme, în funcție de recomandările producătorului.

„După doi ani, aproximativ 10%—și uneori chiar mai mult—din greutatea pernei poate proveni de la acarieni morți și de la excrementele lor,” spune Kenneth Mendez, președintele și CEO-ul Fundației pentru Astm și Alergii din America.

Acarienii de praf sunt insecte microscopice care trăiesc practic peste tot, mai ales în obiectele acoperite cu material textil din casa și dormitorul tău.

„Poți fi alergic atât la părțile corpului, cât și la excrementele acarienilor de praf. Pentru persoanele alergice la acarienii de praf, riscul de expunere la un alergen comun este mai mare—ceea ce poate duce la agravarea simptomelor alergice.” a spus Mendez.

Semne că trebuie să îți înlocuiești perna

Există semne clare care îți semnalează că este momentul să îți înlocuiești perna.

Perne deformate

În timp, pernele se deformează din cauza utilizării frecvente.

„Deformarea indică acumularea de transpirație, uleiuri și celule moarte ale pielii. Acestea pot crea un teren propice pentru bacterii și alergeni, compromițând igiena pernei și sănătatea ta.” spune Marla Mock, președintele companiei Molly Maid.

O pernă care și-a pierdut forma nu mai oferă suport adecvat pentru gât și cap în timpul somnului.

„Aceasta poate duce la disconfort, dureri de gât și o calitate slabă a somnului. Poți testa aceasta prin plierea pernei în jumătate; dacă nu revine la forma sa originală, este timpul să o înlocuiești.”, a subliniat Mock.

Miros neplăcut

Înlocuiește imediat perna dacă observi că emană un miros neplăcut.

„Un miros neplăcut provenind de la pernă poate fi un semn de mucegai, posibil din cauza dormitul pe pernă cu părul umed,” spune Mendez.

„Unii oameni sunt alergici la anumite tipuri de mucegai, iar inhalarea mucegaiului prezintă riscuri pentru sănătate chiar și pentru cei care nu au alergii.”

Alergii care se agravează

Dacă observi că alergiile tale sunt mai grave pe timpul nopții sau după ce ai dormit pe pernă, ar putea fi un semn că perna a colectat alergeni care îți declanșează simptomele.

„Dacă simptomele persistă după ce ai spălat perna, este timpul să iei în considerare înlocuirea acesteia,” adaugă el.

Sfaturi pentru ca perna să aibă o viață mai lungă

În general, pernele din spumă cu memorie și latex durează cel mai mult.

„Aceste materiale sunt mai durabile și rezistente la pierderea formei în comparație cu pernele din puf sau poliester. Cu toate acestea, longevitatea depinde și de modul în care este întreținută perna și de calitatea materialelor folosite.”, este de părere Mock.

De asemenea, ar trebui să cauți perne care sunt certificate a fi potrivite pentru persoanele cu alergii. Potrivit lui Mendez, lenjeria de pat cu această certificare îndeplinește standarde stricte, cum ar fi blocarea alergenilor, ușurința de curățare pentru îndepărtarea alergenilor și lipsa substanțelor chimice cunoscute că declanșează simptome de astm și alergie.

Sfaturi pentru ca perna ta să dureze mai mult

Curățare regulată

Spală pernele compatibile cu mașina de spălat în mod regulat. Pentru pernele care nu pot fi spălate la mașină, spală-le manual într-un lavoar sau cadă umplută cu apă caldă și detergent.

Când speli pernele la mașină, spală două perne simultan pentru a menține echilibrul și a preveni formarea de cocoloașe. În plus, folosește un detergent lichid cu o formulă ușoară și citește cu atenție instrucțiunile de îngrijire de pe etichetă.

Uscare

Uscă pernele la temperatură joasă în uscător, folosind mingi de tenis pentru a ajuta la prevenirea formării de cocoloașe. Dacă perna nu este compatibilă cu uscătorul, usuc-o la aer înfășurând-o într-un prosop pentru a absorbi umiditatea, apoi las-o să se usuce complet la aer.

Huse de protecție

Folosește huse de protecție pentru a proteja pernele de acarieni și alți alergeni. Spală aceste huse în mod regulat.

Prin urmare, pentru a te bucura de un somn de calitate și pentru a-ți proteja sănătatea, asigură-te că îți înlocuiești pernele la intervale regulate de timp.

 

Sursă – https://www.marthastewart.com/how-often-to-replace-pillows-8658623

Sursă foto – ORION_production / Envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”