Cât de des trebuie să schimbi lenjeria de pat iarna, mai ales când ești bolnav

Un expert a explicat cât de des ar trebui să schimbi lenjeria de pat în lunile de iarnă pentru a preveni răspândirea germenilor și a dezvăluit cele mai igienice materiale pe care să le ții pe pat.
  • Publicat:
Cât de des trebuie să schimbi lenjeria de pat iarna, mai ales când ești bolnav
Cât de des trebuie să schimbi lenjeria de pat iarna, mai ales când ești bolnav

Odată cu vremea mai rece, din păcate, apar și numeroși germeni, răceli și gripe care ne pot afecta activitățile zilnice. Este esențial ca în aceste luni friguroase să acordăm o atenție sporită sănătății noastre, inclusiv prin menținerea curățeniei privind lenjeria de pat, deoarece germenii se răspândesc rapid. În timpul somnului, fără să ne dăm seama, răspândim germeni prin salivă și bacteriile de pe piele, care se pot transfera rapid la oricine împarte patul cu noi. 

Potrivit The Mirror, James Higgins, CEO al Ethical Bedding, a oferit sfaturi valoroase despre cât de frecvent ar trebui să schimbăm așternuturile atunci când suntem bolnavi, care sunt cele mai igienice materiale pentru lenjerie de pat și cât timp pot supraviețui germenii pe așternuturi.

Cât de des trebuie să schimbi lenjeria de pat când ai gripă sau răceală

„Când ai o răceală sau gripă, ar trebui să încerci să schimbi așternuturile la fiecare 72 de ore. Nu este necesar să le speli, dar trebuie să le înlocuiești cu cearșafuri curate pentru a elimina bacteriile care ar putea persista în lenjerie”, recomandă specialistul.

De asemenea, avertizează că „Virusurile pot rămâne pe cearșafuri și perne o perioadă considerabilă și ai putea, de fapt, să transmiți gripa partenerului tău prin așternuturi, îngreunând totodată propria recuperare. Pentru a-ți îmbunătăți imunitatea în timpul somnului, asigură-te că schimbi cearșafurile și fețele de pernă la fiecare trei zile. În cele din urmă, menține ferestrele și perdelele deschise ori de câte ori este posibil pentru a aerisi aerul stătut și pentru a beneficia de proprietățile dezinfectante ale luminii soarelui”.

Din ce material trebuie să fie lenjeria de pat să nu se umple de virusuri și bacterii

Se pare că paturile noastre confortabile ar putea adăposti germeni de răceală mai mult timp decât ne-am imagina, deși durata de supraviețuire este influențată de factori precum natura suprafeței, tipul germenilor și condițiile de mediu, cum ar fi umiditatea și căldura.

„Se știe că virusurile, bacteriile și ciupercile persistă pentru perioade mai scurte pe suprafețele poroase. Suprafețele poroase includ orice tip de țesătură, cum ar fi covoarele, hainele și așternuturile. Totuși, durata exactă depinde de materialul specific.

S-a descoperit că virusurile gripale rămân infecțioase pe suprafețele neporoase doar până la nouă ore. Pe suprafețele poroase (cum ar fi așternuturile), acestea rezistă și mai puțin, fiind infecțioase doar timp de patru ore. Virusurile preferă mediile calde și umede, motiv pentru care deseori intră în corp prin gât și nas. Atunci, de ce rezistă mai mult pe suprafețele neporoase, care sunt de obicei dure și reci? Țesăturile poroase pot absorbi umezeala și, de fapt, extrag umezeala din virus, lăsându-l uscat. Lipsa umezelii face ca structura virusului să se degradeze.

De aceea, cearșafurile absorbante sunt mai sănătoase decât cele neabsorbante. Lenjeria de pat respirabilă, care îndepărtează umezeala de pe corp, creează un mediu de somn mai igienic. Orice virusuri introduse în așternuturi se descompun rapid din cauza deshidratării”, a explicat specialistul.

Acest lucru înseamnă că materialele sintetice precum poliesterul sau nylonul, care nu sunt foarte absorbante, ar putea înrăutăți situația, creând un mediu transpirat pe parcursul nopții, inconfortabil pentru oameni, dar ideal pentru germeni.

Bumbacul standard, cu fibre scurte, este mai bun, dar nu cu mult. Fibrele scurte fac ca țesătura să fie mai puțin absorbantă decât variantele cu fibre lungi și incapabilă să elimine multă umezeală. Bumbacul organic este bine cunoscut pentru respirabilitatea și capacitatea sa de a elimina umezeala. De obicei, creează un mediu confortabil, răcoros și uscat pe parcursul nopții.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult