Ce să pui în borcanul cu zacuscă pentru a te asigura că nu se strică și a evita apariția mucegaiului

Zacusca este nelipsită de pe mesele românilor toamna și nu numai. Gospodinele de pretutindeni o pregătesc cu grijă la finalul verii, atunci când piețele sunt pline de legume proaspete și coapte.
  • Publicat:
Ce să pui în borcanul cu zacuscă pentru a te asigura că nu se strică și a evita apariția mucegaiului

Deși există mai multe tipuri de zacuscă, cea de vinete rămâne preferata multora, datorită combinației de legume care se îmbină perfect într-o pastă savuroasă.

Noi venim astăzi în fața ta cu un sfat este esențial de urmat atunci când o pregătim, pentru a ne asigura că aceasta nu se strică și nu face nici mucegai. Bunicile de odinioară îl știau!

Cum se sterilizează corect borcanele

Înainte de toate, ai grijă ca borcanele să nu fie sparte sau fisurate. De preferat ar fi să optezi pentru unele noi ca să nu existe probleme.

Ce să pui în borcane înainte să faci zacusca și cum se face corect această sterilizare? Detergent de vase și apă fierbinte. De asemenea, este bine să insiști la marginea borcanelor, fix acolo unde vine capacul înfiletat.

Poate nu știai, dar acolo mai pot rămâne urme fine de zacuscă de anul trecut, sau urme ale unui preparat vechi. Astfel, apariția mucegaiului este favorizată. Capacele trebuie la rândul lor sterilizate și nu trebuie să fie ruginite sau strâmbe.

Conservarea, un alt pas deosebit de important

În cazul acestui preparat, când vine vorba de conservare, secretul este uleiul. Dar nu vorbim despre acela care se pune în compoziție, ci de cel adăugat la final, înainte de a pune capacul borcanului.

Uleiul pus deasupra acționează ca o barieră și prelungește durata de păstrare a conservei.

Rețetă pentru o zacuscă reușită, ca la mama acasă

Dacă vrei să pregătești o zacuscă gustoasă, cu care să-ți impresionezi familia și musafirii, aici ai rețeta! Vei avea nevoie de: șase kilograme de vinete, șase kilograme de roşii coapte, șase kilograme de gogoşari, patru kilograme de ceapă, doi ardei iuţi, un litru de ulei de floarea-soarelui, o căpăţână de usturoi (opţional), cinci linguri cu sare, piper şi boia dulce, după gust.

Mod de preparare: Înainte de a pune vinetele la copt, este important să le înțepi. După ce s-au copt, se lasă la răcit, se curăță de coajă apoi se pun la scurs. Trecem la gogoșarii și ardeii iuți, pe care îi spălăm foarte bine apoi îi tăiem cuburi.

Ceapa se taie solzișori și într-o oală adâncă se pune la călit în ulei împreună cu ardeii curățați și tocați. După ce s-au scurs de zeamă, vinetele se mărunțesc cu o lingură de lemn ca să nu se oxideze. Când gogoșarii s-au înmuiat, vinetele se adaugă în oală și se lasă în continuare pe foc.

Roșiile se spală și se taie în cuburi, după care se adaugă peste restul legumelor. Se lasă pe foc circa o oră și se amestescă des cu o lingură de lemn, pentru a nu se lipi.

După ce s-a fiert compoziția, se lasă la răcit și se adaugă ulterior în borcane, cu uleiul pus deasupra, pentru a nu se strica.

Sursă foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult