După încheierea Crăciunului, mulți se întreabă când este momentul potrivit să despodobească bradul și să pună deoparte decorațiunile festive. Deși alegerea este adesea o chestiune de preferință personală, tradițiile și superstițiile spun că lăsarea bradului împodobit prea mult timp poate aduce ghinion pentru următoarele 12 luni.
Tradiția despodobirii bradului își are rădăcinile în secolul al IV-lea și este legată de o sărbătoare creștină cunoscută sub numele de „Noaptea a douăsprezecea” (Twelfth Night). Această zi marchează sfârșitul celor 12 zile de Crăciun, care reprezintă perioada dintre nașterea lui Iisus și sosirea celor Trei Magi.
Perioada începe pe 25 decembrie și se încheie pe 6 ianuarie, cunoscută și ca Epifania. În acest an, „Noaptea a Douăsprezecea” cade pe 5 ianuarie, iar tradiția sugerează că bradul și decorațiunile trebuie să fie îndepărtate până atunci.
Se spune că lăsarea bradului împodobit după această dată poate atrage spirite rele sau ghinion în casă. Până în secolul al XIX-lea, perioada de 12 zile după Crăciun includea mai multe sărbători și festivități. Însă, sub influența reginei Victoria, acestea au fost eliminate din calendar, iar după „Noaptea a Douăsprezecea”, oamenii erau așteptați să revină la muncă și să înceteze festivitățile.
Un alt motiv pentru care bradul ar trebui despodobit până pe 5 ianuarie ține de simbolistica pomului de Crăciun. În trecut, se credea că brazii veșnic verzi oferă protecție împotriva spiritelor rele, vrăjitoarelor și ghinionului. Dar, pentru ca aceste puteri să rămână intacte, pomul trebuia înlăturat înainte să înceapă să se ofilească și să moară.
Dacă sunteți o persoană superstițioasă este bine să vă asigurați că despodobiți bradul pe 5 ianuarie. Cu toate acestea, cei care nu pun accent pe tradiții sau superstiții pot alege o altă dată, mai ales dacă bradul începe să-și piardă acele, să miroasă a mucegai.
Deși data la care despodobiți bradul rămâne la latitudinea fiecăruia, tradiția și superstițiile recomandă să faceți acest lucru înainte de „Noaptea a Douăprezecea”, pe 5 ianuarie.
Sursa: express.co.uk
Sursa foto: Shutterstock