Achiziţionarea unui brad de Crăciun este un moment emoţionant pentru întreaga familie, dar uneori este dificil să ne decidem pentru că avem multe variante şi nu ştim de unde să începem. Iată câteva indicii importante cu privire la modul de a alege un brad pentru a-ţi uşura munca pe cât posibil şi pentru a te bucura de acest moment, fără a te pierde printre zecile de posibilităţi.
Înainte de a porni căutările măsuraţi spaţiul unde doriţi să poziţionaţi bradul: dimensiunea acestuia poate fi greu de estimat. Nu pierdeţi din vedere faptul că, suportul ar putea adăuga până la 15 cm în înălţime.
Ce tip de brad ar trebui să aleg? Pentru că oferta de pe piaţă este foarte mare, ar fi bine sa afli câteva informaţii despre toate tipurile de brazi existente la noi în comerţ.
Bradul argintiu este foarte apreciat în ţara noastră datorită faptului că este rezistent la secetă, căldură, fum şi praf. Aceste lucruri fac din bradul argintiu un arbore ornamental foarte uşor de întretinut. În principiu, bradul argintiu are avantajul că poate fi ţinut în grădină sau în ghiveci, ani la rândul, iar astfel economisiţi o sumă importantă .
Bradul românesc este preferat în general datorită preţului mai scăzut comparativ cu cei de import. Bradul are puţine crengi, însă are un miros specific foarte puternic. Pentru ca acest miros să se menţină o vreme cât mai îndelungată, este recomandat ca încăperea în care este ţinut, să fie bine aerisită zilnic, iar o data la cateva zile, bradul să fie pulverizat cu puţină apă.
Cel mai popular este molidul, o specie de pom de Crăciun care se vinde de obicei în pieţele româneşti sub denumirea de brad. Molidul face parte tot din specia de conifere, însă acesta este mai ieftin decât un brad şi se usuca mult mai repede. Dupa numai câteva zile de stat în casă, molidului încep sa îi cadă acele şi să se îngălbenească uşor.
Uită-te după un brad care a fost proaspăt tăiat – acele luminoase, strălucitoare (nu maronii sau uscate) sunt un semn bun.
Încercaţi să „scuturaţi” ramurile: în cazul în care o mulţime de ace se desprind, este clar că nu este cea mai bună alegere.
Bradul de Crăciun poate rămâne verde vreme de o lună sau chiar mai mult, dacă i se acordă atenția cuvenită. Cel în ghiveci trebuie udat la fiecare două-trei zile (cu minimum 200 ml de apă), că să poată beneficia în continuare de nutrienți după ce a fost tăiat.
Iată și alte trucuri pentru a prelungi viața bradului de Crăciun: