Cum poți salva tuia din curte. Trucurile prin care o faci să nu se mai usuce

  • Publicat:
Cum poți salva tuia din curte. Trucurile prin care o faci să nu se mai usuce

Dacă aveți tuia în grădină, este posibil, la un moment dat, să se și usuce. Din fericire, există câteva trucuri pe care le poți pune în aplicare pentru ca acest arbust ornamental să reziste cât mai mult. 

Cum îngrijești corect tuia – așa va crește sănătoasă

Tuia este un arbust care se regăsește în orice grădină, dar care are nevoie de nutrienți, pentru a se dezolta sănătos. Dacă vrei să-i furnizezi nutrienții de care are nevoie, este necesar să utilizezi un îngrășământ de calitate. Tuia trebuie să fie și udată, însă prea multă apă poate să ducă la apariția bolilor fungice și poate afecta rădăcinile, care vor putrezi.

Trebuie să o uzi doar când pământul de la suprafață e uscat complet. De regulă, rădăcinile acestui arbust de grădină nu explorează adâncimi mari de sol. Pe măsură ce tuia va înainta în vârstă, sistemul radicular se va dezvolta pe orizontală.

Atenție mare la cantitatea de apă

Conform specialiștilor în horticultură, tuia preferă solurile umede, dar nu atât de mult încât să-i fie afectat sistemul radicular, adică apa să stagneze, iar planta să se sufoce. Apa insuficientă, în schimb, va slăbi vigoarea plantelor, care vor fi mai predispuse la dăunători și agenți patogeni.

Uneori, brunificarea frunzelor și moartea lor poate fi un semn că plantele au nevoie de apă. La fel de bine, același tip de simptom poate să însemne că planta are prea multă apă. Excesul de apă poate favoriza instalarea fungului Phytophthora sp. care infectează rădăcinile și coletul iar planta se va usca în final, scrie agrobiznes.ro.

Când se udă tuia

Este bine să udați plantele mai departe de trunchi, iar apa va ajunge în zona rădăcinilor extinse pe orizontală. Cel mai bine ar fi să udați plantele dimineața, astfel solul va avea timp să se usuce peste zi. În acest fel, plantele nu vor avea de suferit.

Cum protejezi tuia de dăunători

Tuia poate fi afectată de păduchele lânos, care se va hrăni cu seva arbustului. În acest caz, tuia va fi slăbită și pot să apară infecții fungice, cum ar fi fumagina apărută pe suprafața frunzelor, care vor fi acoperite de un strat negru.

Un alt dăunător care poate afecta tuia din grădină este păduchele țestos. La fel ca cel lânos, și acesta se va hrăni cu seva. În urma atacului acestui dăunător, pe frunze vor apărea pete galbene sau maro. Dacă atacul este unul mai serios, atunci tuia se va usca complet.

Sfredelitorul coniferelor poate ataca tuia, iar acest dăunător sapă galerii în interiorul lemnului. Din această cauză, tuia se va subția și va fi favorizat atacul unor agenți patogeni.

Pentru combaterea dăunătorilor, puteți aplica un tratament cu Mavrik 2F. Pentru ca stropirea să fie mai eficientă, acest tratament ar trebui folosit împreună cu un adjuvant, la început de primăvară.

Sursa foto: captură video youtube

Urmărește CSID.ro pe Google News