În viziunea arhitecţilor şi designerilor contemporani, noile concepte pentru balconul de apartament transced funcţionalul, pentru a conferi eleganţă şi o strânsă legătură cu natura şi cu aerul liber, având acelaşi efect profund relaxant pe care oamenii îl resimt când stau într-o grădină frumoasă, fie vara, fie iarna.
Arhitecţii au observat că locuitorii marilor oraşe se reapropie de natură şi trasează singuri tendinţele bio prin amplasarea de ghivece nu doar cu flori, dar şi cu legume, în propriile case.
Specialiştii au generat, astfel, concepte de balcoane care îmbină perfect viaţa urbană cu elementele vegetale pentru un trai şi bun, şi frumos.
„Oamenii vor să folosească balconul drept element ambiental, dar şi ca sursă de plante aromatice, proaspete, sau pentru practicarea unui hobby. Balcoanele-grădină au fantastica putere de a funcţiona precum un filtru de aer în punctele aglomerate ale oraşului sau ca un element de strânsă lagătură cu zonele verzi. Oamenii îşi doresc să aducă verdele bio în balcon şi, de acolo, să îl preia în toate spaţiile unui apartament. Verdele plantelor, albastrul cerului pot intra în toate spaţiile din interior, în băi, în bucătării, oriunde îşi doresc să întâlnească imaginea naturii”, a declarat arhitect Ionela Truică.
Premium Imobiliare vă dezvăluie 9 trucuri fantastice prin care un simplu balcon de apartament, indiferent de dimensiuni, se poate transforma intr-o grădină idilică:
1. Alege plantele căţărătoare drept avantaj estetic pentru a îmbrăca balconul într-un verde pur tot anul şi pentru a beneficia de puterea lor de a relaxa privirea şi de a filtra aerul!
2. Aplică licheni naturali pe unul dintre pereţii balconului pentru o cromatică generoasă! Lichenii sunt fiinţe vii care rezonează la ambient şi care pot indica nivelul de umiditate.
3. Creează un perete vertical din flori! Magazinele de bricolaj au o ofertă bogată de suporţi artificiali rustici, din lemn.
4. Optează pentru cimbrisor la ghiveci sau pentru o altă plantă aromatică pe gustul tău pentru delicateţe vizuală şi pentru rolul lor medicinal!
5. Amplasează pe balcon cel puţin un ghiveci care arată precum un copăcel! Leandrul poate fi o opţiune pentru bogăţia florală, pentru parfum, pentru uşurinţa în întreţinere.
6. Decorează balconul cu scaune şi măsuţe fie din lemn, fie cu design vintage sau din fier forjat pentru întregirea peisajului ca de natură!
7. Agaţă undeva de tavan sau de balustradă o colivie cu o pasăre ornamentală!
8. Amplasează şi o căsuţă pentru păsări şi ai grijă zilnic de săculeţul cu seminţe şi de recipientul pentru apă!
9. Cultivă legume pe balconul tău, dacă îţi doreşti efectul unei grădini biologice! Pot fi roşii cherry sau ardei.
Avantajul acestui tip de balcon este că îţi conferă cadrul perfect pentru orice moment al zilei, fie că este vorba despre micul dejun, despre cafeaua de dimineaţă, prânzul din familie, paharul de vin de seară sau despre hobby-ul de weekend.