Cum să cureți mucegaiul din baie. Evită să mai faci această greșeală!

  • Publicat:
Cum să cureți mucegaiul din baie. Evită să mai faci această greșeală!

Baia este încaperea cu cea mai mare umiditate din casă, în consecință riscul de a se forma mucegai este unul foarte mare. Acesta nu este doar inestetic, poate reprezenta și un real pericol în multe dintre cazuri. Iată cum îl poți îndeparta, dar și preveni apariția sa.

De ce apare mucegaiul în baie

Lipsa unei ventilații adecvate în baie poate duce la acumularea umidității și a aburului. Fără o ventilație corespunzătoare, aerul umed și cald rămâne blocat în baie, creând astfel un mediu propice pentru mucegai. Mai mult, mucegaiul se înmulțește pe praful umed.

Printre cei mai des întalniti factori care favorizează apariția mucegaiului, se numără și:

  1. Tâmplăria termoizolantă – cea mai nouă și pe care mulți dintre noi o avem în casă – favorizează apariția condensului, deci poate contribui astfel la dezvoltarea mucegaiului
  2. Umiditatea care se formează în baie de la duș – este una dintre principalii factori care duc la apariția mucegaiului
  3. Încălzirea insuficientă – este și aceasta responsabilă de dezvoltarea mucegaiului

Mucegaiul în baie, este o problemă inestetică și gravă pentru sănătate

Mucegaiul din baie nu este doar inestetic, dar poate fi și foarte periculos pentru sănătate, pentru că mucegaiul este de fapt o ciupercă ai cărei spori pot ajunge în plămâni sau pot favoriza apariția unor afecțiuni.

Mucegaiul afectează sănătatea în mod direct, irită ochii și gura, cauzează dureri de cap, amețeală și oboseală, boli de plămâni sau chiar alergii grave, iar aceste efecte sunt cu mult mai severe la copii și bătrâni îndeosebi.

Cum să scapi de mucegaiul din baie: metode naturale eficiente

Oțet alb distilat cu apă

Într-un bol se pune oțet alb distilat cu apă, în cantități egale, alături de puțin detergent de vase. Totul se amestecă bine, iar mai apoi, peria se înmoaie în bol și începe curățarea zonelor de mucegai.

Acest lucru trebuie făcut de măcar de două ori/săptămână. Totodată, suprafața curățată trebuie clătită bine cu apă din abundență după tot acest proces, astfel încât anumite resturi să poată fi îndepărtate. Același lucru se aplică și în cazul calcarului depus pe suprafețele afectate.

Pastă din bicarbonat cu apă

O altă opțiune este să faci o pastă din bicarbonat și apă și să o aplici direct pe zonele de interes. Pentru prevenirea mucegaiului, păstrează un amestec de apă și oțet într-un recipient în baie și aplică-l pe pereți după fiecare duș. Nu uita că aerul proaspăt și lumina naturală sunt cele mai eficiente metode de prevenire a mucegaiului, așa că asigură-te că baia este bine aerisită în mod regulat.

Substanțele chimice DURE de curățare, cele mai nocive

O greșeală frecventă este utilizarea unor substanțe chimice dure de curățare. Acestea pot deteriora anumite plăci, astfel că ulterior, apa poate pătrunde în spatele lor. Cum să scapi de mucegaiul din duș? Poți prepara una din soluțiile de mai sus. Vei avea nevoie de ingredientele descrise, dar și de o perie nu foarte rigidă, care te va ajuta la curățenie.

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”