Pentru unii oameni gătitul poate fi mai mult o corvoadă decât o plăcere, dar iată că face parte din viața noastră de zi cu zi. Una dintre cele mai mari provocări este să tai ceapa fără să verși șuvoaie de lacrimi pe față.
Totuși, un bucătar amator lansează în online un truc simplu în care folosește doar un băț de chibrit. Pentru că ceapa crește sub pământ, vine echipată cu un „mecanism de apărare,” conform Healthline, care este conceput pentru a se proteja de animale. Ceapa eliberează enzime și acid sulfenic atunci când coaja este ruptă, iar aceste substanțe se combină pentru a produce propanetial S-oxid, un gaz iritant. Dacă acest gaz intră în contact cu ochii, poate provoca lăcrimare.
Citește și: De ce plângem când curăţăm ceapă
Există mai multe tipuri de ceapă, iar cele care generează mai multe lacrimi conțin mai mulți compuși care conțin sulf. Acestea includ ceapa galbenă, roșie și albă.
Pentru a combate lăcrimarea, bucătarul amator Kathleen Burton a împărtășit trucul cu bățul de chibrit pe care îl folosește pentru a scăpa de orice iritație în timp ce gătește. Într-un videoclip postat de The Feed Feed, Kathleen a explicat pașii simpli pe care îi urmează pentru a evita lacrimile atunci când taie ceapă.
„Sfat profesional: Dacă nu vrei să plângi când tai ceapă, aprinde un chibrit, stinge-l și ține-l între dinți”, a spus bucătarul.
Teoria din spatele utilizării unui chibrit sau a unei lumânări este că flacăra neutralizează gazul eliberat de ceapă pe măsură ce se deplasează prin aer, conform Epicurious. Bon Appétit a sugerat, de asemenea, că, deși trucul cu bățul de chibrit ar putea funcționa, nu există multe dovezi științifice în spatele acestuia.
Foto: shutterstock