În zilele friguroase, daţi drumul la calorifere şi nu lăsaţi geamurile larg deschise decât pe perioade scurte. Ce rezultă? Creşte numărul de acarieni din casă şi favorizaţi multiplicarea mucegaiurilor. Aceste fenomene pot pune în pericol starea de sănătate a tuturor, dar mai ales a persoanelor cu alergii.
Acarienii sunt gândaci microscopici, prezenţi în praful din casă. În mediul exterior, nu reuşesc să supravieţuiască deoarece razele ultraviolete îi distrug cu viteză. Dacă nu vă vine să credeţi că praful de casă este plin de asemenea gândăcei, lăsaţi-l să se depună pe o suprafaţă mai mult timp.
Când veţi şterge praful, veţi vedea că acesta are o consistenţă grasă, uleioasă. Aceia sunt acarienii. Acarienii se înmulţesc în condiţii de căldură şi umezeală, iar alergia la acarieni reprezintă cea mai frecventă formă de alergie respiratorie. Să aflăm ce pot face persoanele care prezintă reacţii exacerbate ale sistemului imunitar la contactul cu acarienii!
Regulile curăţeniei desăvârşite
În primul rând, dormitorul este cel care are nevoie de atenţie maximă. Aceasta deoarece în pat, deci într-un perimetru restrâns, veţi petrece cel puţin 8 ore. În aceste ore, concentraţia de acarieni este constantă. Ce înseamnă această atenţie specială? Înseamnă că salteaua pe care dormiţi trebuie aspirată, perna de asemenea. În plus, alegeţi perne sintetice şi nu din puf: acarienii se hrănesc cu substanţe organice, deci şi cu cele din puf.
Şi puneţi aşternuturi noi de 2 ori pe săptămână. În dormitor, aspiraţi pereţii, tavanul şi toate obiectele din cameră, inclusiv lustra. Obiectele care permit se şterg cu o soluţie pe bază de clor. De asemenea, după ce aspiraţi, spălaţi parchetul sau duşumeaua tot cu o soluţie pe bază de clor pentru că distruge acarienii. Se ştie că persoanele cu alergii respiratorii e bine să evite covoarele, perdelele pentru că aceste obiecte pot concentra cele mai mari cantităţi de acarieni.
În plus, dormitorul se aeriseşte zilnic, dimineaţa în special, la fel cum se aerisesc şi aşternuturile. În dormitorul unui alergic, trebuie să existe un dezumidificator. Astfel aerul se va menţine în parametri normali şi nu va permite înmulţirea exagerată a acarienilor.
Acarienii iubesc mucegaiurile
Aceleaşi precauţii sunt utile şi dacă sunteţi alergici la mucegai. Şi există chiar o legătură între cele două tipuri de alergii: acarienii se dezvoltă excesiv în interiorul mucegaiurilor, cu care se şi hrănesc. Dar cum apar mucegaiurile? Aceste ciuperci au 3 condiţii propice de înmulţire – aerul nu circulă, camera prezintă umezeală restantă şi e încălzită la peste 19-20 de grade.
Ciupercile sau mucegaiurile sunt răspândite pe calea aerului, prin spori, şi ajung astfel în spaţiile de locuit unde, în condiţii propice de temperatură şi umiditate, se răspândesc practic fără limită. Mucegaiurile se distrug prin aerisire, dar şi prin curăţarea suprafeţelor cu o soluţie pe bază de clor.
Această substanţă omoară cel mai eficient ciupercile care au apucat să se formeze. În plus, înlătură mirosurile pe care le răspândesc mucegaiurile.
Baia poate fi periculoasă
Pentru o persoană cu alergii respiratorii, o baie neigienizată şi neaerisită este un spaţiu extrem de periculos. În primul rând, baia trebuie să fie tapetată complet cu faianţă. Aceasta se spală cu o soluţie pe bază de clor cel puţin o dată pe săptămână. În felul acesta, distrugeţi atât acarienii, cât şi mucegaiurile.
În al doilea rând, baia trebuie să aibă un sistem de aerisire – ori un geam mic pe care trebuie să-l deschideţi după fiecare duş ori un ventilator care trebuie să meargă, dacă s-ar putea, inclusiv noaptea. Iar când spălaţi pe jos, optaţi tot pentru o soluţie de curăţenie pe bază de clor care igienizează optim spaţiul.
În baie, încercaţi să menţineţi o temperatură cât mai scăzută, cel mult 19 grade iarna. Altfel, coloniile de acarieni şi mucegaiurile vor avea o dezvoltare explozivă. Şi la final, cel mai important lucru: o persoană cu o alergie respiratorie la acarieni sau la mucegaiuri nu va face niciodată curăţenie, deoarece va veni în contact cu prea mulţi alergeni.
Are nevoie de o altă persoană care să-i facă acest serviciu vital pentru sănătatea sa.