De ce este important să le asiguri căţeilor hrană de calitate

Îţi iubesti prietenul necuvântător şi-ţi vine să împarţi orice dumicat cu el. Atenţie, însă: nu e cea mai bună dovadă de dragoste pentru sănătatea lui! Doar pentru că-ţi împarţi timpul, casa, familia şi chiar patul cu un câine nu înseamnă că trebuie să-ţi împarţi şi mâncarea din farfurie.
  • Publicat:
De ce este important să le asiguri căţeilor hrană de calitate

Îţi iubesti prietenul necuvântător şi-ţi vine să împarţi orice dumicat cu el.

Atenţie, însă: nu e cea mai bună dovadă de dragoste pentru sănătatea lui!

Doar pentru că-ţi împarţi timpul, casa, familia şi chiar patul cu un câine nu înseamnă că trebuie să-ţi împarţi şi mâncarea din farfurie.


Tu ai cu siguranţă cele mai bune intenţii şi patrupedul tău este, evident, un pofticios, dar nu este deloc indicat să faci din asta un obicei de alimentare a prietenului tău necuvântător,  pentru că nici sistemele noastre digestive nu sunt la fel şi nici nevoile noastre nutriţionale şi de dezvoltare nu sunt aceleaşi. Cea mai bună soluţie pentru hrănirea unui câine de companie este hrana industrială – adică cea de la pet-shop.

 Anca Ivan, specialist Animax, ne explică beneficiile acestei alimentaţii pentru o bună calitate a vieţii animăluţului.

Este o alimentaţie completă, care ţine cont de vârsta câinelui

Având în vedere că necesarul nutritiv se schimbă de la o etapă de viaţă la alta – şi, implicit, de metabolismul acestuia – puii au „arderi” mult mai intense, pentru că sunt în plină dezvoltare a sistemelor osos şi muscular; de asemenea, este perioada în care se maturizează toate organele şi ţesuturile. Hrana industrială oferă astfel toate vitaminele şi mineralele necesare dezvoltării armonioase a câinelui, pe când hrana gătită în casă l-ar putea predispune la carenţe nutriţionale.

Este o alimentaţie adaptată particularităţilor câinelui

Mai exact, hrana specială ţine cont de rasa lui, de talie, de câtă mişcare face, de mediul în care trăieşte, dacă trece prin perioade speciale precum gestaţia sau lactaţia sau a suferit un proces de sterilizare. În plus, acest tip de hrană ţine cont de particularităţile câinelui ca specie: acesta nu poate digera celuloza, nici amidonul, iar intestinul său subţire este scurt, astfel încât are nevoie de hrană cu un grad ridicat de digestibilitate, dar cu volum mic.

Este o alimentaţie „atrăgătoare” pentru câini

Este binecunoscut faptul că patrupedele se plictisesc repede şi preferă o hrană cât mai variată. Numai că acest obicei al lor le cam vine de hac, pentru că schimbările bruşte în alimentaţie pot produce tulburări digestive. Din acest motiv,  producătorii de hrană pentru animale au lansat pe piaţă alimente cu gusturi noi – ceea ce se numeşte hrană cu palabilitate crescută, dar fără riscul de a influenţa negativ digestia.

Este o alimentaţie care previne bolile

De exemplu, animăluţul tău nu se va mai confrunta cu risc de obezitate, pentru că hrana industrială ajută la un control riguros al porţiilor; apoi, asigură sănătatea danturii câinilor – crochetele (hrana uscată) încurajează masticaţia şi realizează detartrajul mecanic al dinţilor; şi, nu în cele din urmă, hrana industrială umedă asigură hidratarea necesară organismului şi menţine sănătatea tractului urinar. De aceea este indicat să combini hrana uscată şi cea umedă în alimentaţia prietenului tău necuvântător.

Dacă mai pui la socoteală şi că hrana industrială uscată nu se strică uşor – datorită conţinutului scăzut de apă, nu permite dezvoltarea fungilor şi a bacteriilor – adică este şi sănătoasă pentru câine, şi economicoasă pentru tine, atunci n-ai de ce să mai stai pe gânduri când vine vorba să alegi cel mai bun regim alimentar pentru animăluţul tău!

Urmărește CSID.ro pe Google News