Câinii latră din numeroase motive, nu doar pentru a ne avertiza că un străin intră pe proprietatea noastră. Uneori, câinii pot lătra pentru că sunt nemulţumiţi de un anumit lucru sau pur şi simplu pentru că aşa au ei chef sau pentru că sunt plictisiţi. Există însă şi un motiv neobişnuit pentru care un câine latră. Unele rase de câini sunt cunoscute pentru faptul că latră mai abitir decât altele, deoarece sunt crescute special pentru pază: să latre pentru a semnala un pericol, pentru a proteja casa ori pentru a speria un intrus.
Pe de altă parte, câinii din rasa Basenji (câini de Congo sau de Zair) nu latră deloc, dar se pot exprima prin alte vocalize, cum ar fi urlete sau diverse scheunături.
Avertizare
Foarte mulţi câini latră atunci când o persoană este la poartă/uşă sau când trece pur şi simplu prin dreptul casei. Ei fac acest lucru deoarece simt o ameninţare şi le semnalează astfel intruşilor că „Hei, eu am grijă de casa asta, nu te pune cu mine!” De regulă, lătratul-avertisment este unul puternic şi autoritar.
Anxietate
Lătratul anxios poate fi o formă de terapie pentru câinii care au anumite frici sau fobii. De exemplu, un câine poate lătra atunci când stăpânul pleacă de acasă, deoarece resimte anxietatea de separare şi îi este teamă că acesta nu se va mai întoarce şi va rămâne singur.
Atenţie
Un câine latră şi pentru a atrage atenţia. Mai precis, poate lătra atunci când stăpânul se întoarce acasă şi îi cere astfel să îi acorde atenţie. Prin lătrat, el îi semnalează stăpânului următorul lucru: „Hei, uite, sunt aici, joacă-te cu mine!”
Bucurie
Lătratul de bucurie este specific puilor şi câinilor mai tineri, care se exprimă astfel atunci când stăpânul îi scoate la plimbare. Ei semnalează astfel că se bucură de aventura de care vor avea parte sau de joaca alături de alţi căţei din parc, de exemplu.
Răspuns
Lătratul poate fi şi o formă de comunicare cu alţi câini. De exemplu, dacă un câine latră pe stradă, rând pe rând, toţi căţeii din cartier vor răspunde chemării acestuia prin lătrat şi urlete. Practic, e o formă de salut, ca şi cum ai spune „Bună ziua” vecinului tău. Numai că în cazul căţeilor salutul este adresat tuturor vecinilor.
Plictiseala
Un câine poate lătra şi de plictiseală, doar aşa, să-şi audă vocea. Chiar dacă poate fi enervant, acest tip de lătrat este totuşi trist, deoarece înseamnă că patrupedul se simte singur şi nebăgat în seamă. Poate ar fi o idee bună să îţi scoţi câinele la o plimbare dacă acesta latră şi e lipsit de energie.