De ce miros urât prosoapele. Pune ASTA în mașina de spălat și prosoapele vor mirosi a curat

  • Publicat:
De ce miros urât prosoapele. Pune ASTA în mașina de spălat și prosoapele vor mirosi a curat
Foto: Shutterstock

Prosoapele tale miros urât după spălare, în ciuda faptului că folosești detergent de calitate și balsam parfumat? Nu-ți face probleme, există o soluție simplă, ieftină și eficientă care te ajută să elimini mirosul neplăcut din prosoape. Ai nevoie doar de oțet și bicarbonat!

Află mai jos care sunt motivele pentru care prosoapele capătă un miros urât, de ce nu e bine să folosești balsam de rufe și cum scapi de izul stătut din prosoape.

Citește și: La cât timp să speli lenjeria pentru ca microbii să nu-ți invadeze patul. Modul sigur de a distruge acarienii

De ce miros urât prosoapele

Unul dintre motivele pentru care prosoapele capătă miros neplăcut, ca de mucegai, este că în timp se acumulează detergent și balsam în fibrele textile. Astfel, se creează un fel de peliculă și prosoapele nu mai absorb la fel de bine apa și nici nu se usucă în întregime, favorizând apariția bacteriilor care determină mirosul neplăcut.

De altfel, același lucru se întâmplă și când folosești detergent sau balsam în cantități prea mari. De fapt, experții nici măcar nu recomandă folosirea balsamului de rufe – DELOC. Asta deoarece produsul conține uleiuri care se acumulează în fibra textilă și împiedică aerisirea corectă.

O altă explicație poate fi faptul că nu lași prosopul să se usuce cum trebuie înainte să îl împăturești și să îl pui în dulap.

Citește și: La cât timp se schimbă lenjeria intimă. Ce riști dacă porți lenjerie veche

Și curățarea la intervale prea rare ale mașinii de spălat poate fi un motiv pentru care miros urât prosoapele.

Se recomandă un ciclu de spălare în gol (fără rufe), doar cu detergent sau soluție de bicarbonat de sodiu ori oțet, la o temperatură de cel puțin 60 de grade Celsius, măcar o dată pe lună.

De asemenea, supraîncărcarea cuvei cu rufe poate fi motivul pentru care prosoapele sau alte haine capătă un miros respingător, la fel și ușa mașinii lăsată închisă după spălare. Aceasta trebuie lăsată mereu deschisă, pentru ca tamburul și garniturile să se usuce și astfel să fie evitată apariția mucegaiului.

Citește și: Pui prea multe rufe la spălat? Poate fi motivul pentru care ai pielea uscată. 7 greșeli de evitat

Nu în ultimul rând, prosoapele pot căpăta un miros de stătut dacă le lași prea mult timp în mașină după încheierea ciclului de spălare. Imediat ce sună alarma că programul s-a încheiat, scoate prosoapele din mașină și întinde-le pe balcon, cu geamurile deschise, sau afară pe sârmă (dacă stai la curte).

E important să nu usuci hainele în casă, deoarece aerisirea nu e optimă și se creează inclusiv un dezechilibru în ceea ce privește umiditatea în locuință, care favorizează diverse probleme de sănătate.

Cum scapi de mirosul stătut, de mucegai din prosoape

Cea mai eficientă metodă prin care elimini mirosul neplăcut din prosoape este una la îndemâna tuturor și foarte ieftină. Ai nevoie doar de oțet și bicarbonat, nu de cine știe ce soluții chimice toxice și scumpe, dar complet ineficiente.

Oțetul conține acid acetic, care dizolvă orice fel de grăsime din fibra textilă. Pe de altă parte, bicarbonatul de sodiu neutralizează în mod natural mirosurile neplăcute și înmoaie fibra (prosoapele sunt mai moi și absorb mai bine apa), fiind eficient și în cazul petelor galbene de transpirație sau deodorant de pe tricouri. 

Citește și: Utilizările bicarbonatului de sodiu în gospodărie. Nu te-ai fi gândit că poate fi folosit în atâtea moduri

Iată ce ai de făcut mai exact:

  • Pune prosoapele în mașina de spălat.
  • Adaugă în compartimentul detergentului sau direct în cuvă, peste prosoape, 200 ml de oțet din vin alb.
  • Adaugă în compartimentul de balsam 100 de grame de bicarbonat.
  • Pornește mașina la un program cu temperatură înaltă (minimum 60 de grade Celsius).
  • Când programul se încheie, scoate imediat prosoapele spălate din mașină și întinde-le la aer să se usuce bine.
  • Poți face acest „tratament” și preventiv, o dată pe lună.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: