De ce nu e bine să faci patul imediat cum te-ai trezit. După cât timp trebuie să te apuci de el, de fapt

Există un motiv pentru care nu e bine să faci patul imediat cum te-ai trezit.
  • Publicat:
De ce nu e bine să faci patul imediat cum te-ai trezit. După cât timp trebuie să te apuci de el, de fapt
De ce nu e bine să faci patul imediat cum te-ai trezit. După cât timp trebuie să te apuci de el, de fapt

Obiceiurile vechi sunt greu de schimbat, inclusiv obiceiul de a face patul imediat ce te trezești. Totuși, pentru sănătatea lenjeriei, saltelei și, în general, a somnului tău, amânarea acestei sarcini de dimineață ar putea fi în avantajul tău. Nu este vorba doar despre amânarea unui lucru banal până după cafeaua de dimineață, ci despre faptul că, dacă faci patul imediat, salteaua și lenjeria nu au suficient timp să se aerisească între utilizări.

Făcutul patului este un ritual zilnic simplu, dar puternic, care aduce satisfacție și un sentiment de ordine. Se spune că așa cum îți începi ziua, așa o vei trăi. Acest punct de vedere are meritele lui, motiv pentru care nu spunem să renunți complet la făcutul patului, ci poate doar să amâni sarcina o oră sau două sau cel puțin până îți bei cafeaua.

De ce este bine să aștepți câteva ore înainte să faci patul?

Pe timpul nopții, pe lenjerie și perne se poate acumula umezeală, care poate pătrunde și în saltea. Acest lucru este valabil indiferent de anotimp, dar mai ales în lunile mai calde. Un mediu bogat în umezeală este ideal pentru dezvoltarea acarienilor. Acești musafiri nedoriți nu sunt doar neplăcuți, ci pot produce alergeni care agravează problemele precum astmul și alergiile.

Lăsarea cearșafurilor desfăcute și aerisirea lenjeriei înainte de a face patul poate reduce acumularea de umezeală, diminuând astfel atractivitatea spațiului tău de dormit pentru acești dăunători. În lunile calde, pornește ventilatorul (dacă ai unul) pentru a accelera procesul de uscare al lenjeriei.

Cum să protejezi salteaua de umezeală

Chiar dacă îți aerisești lenjeria zilnic, este important să te asiguri că protejezi salteaua împotriva umezelii inevitabile. Se recomandă utilizarea unei huse pentru saltea, de preferat una moale și absorbantă, care să absoarbă transpirația fără să fie incomodă sau să scoată zgomote enervante.

Pentru o protecție mai mare, cum ar fi în cazul paturilor copiilor sau celor împărțite cu animale de companie, optează pentru o husă complet impermeabilă, care să împiedice scurgerile sau alte probleme să pătrundă în saltea, unde ar fi dificil de îndepărtat.

Cum să aerisești salteaua

Pe lângă aerisirea zilnică a lenjeriei, este bine să oferi saltelei o aerisire mai profundă în mod regulat.

  • Pregătire: Scoate toată lenjeria de pe pat.
  • Presară bicarbonat de sodiu: Pulverizează bicarbonat de sodiu peste suprafața saltelei. Bicarbonatul de sodiu atrage murdăria, umezeala și mirosurile din suprafața țesăturii și din materialele de dedesubt (lână, bumbac, latex).
  • Așteaptă: Lasă bicarbonatul să acționeze timp de cel puțin 30 de minute.
  • Aspirare: Folosește un aspirator pentru a îndepărta bicarbonatul. Asigură-te că aspiratorul tău poate capta particule mici și verifică instrucțiunile producătorului înainte de a începe.

Repetă acest proces lunar pentru a menține salteaua în stare optimă sau chiar mai des în lunile calde, când umezeala este o problemă mai mare.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult