Legumicultorii pasionați știu deja cât de important este să investești într-o folie de solar de calitate, însă pentru cei aflați la început, acest articol s-ar putea să aducă informații noi care să îi ajute să pornească pe acest drum cu încredere.
În prezent, nu doar oamenii din mediul rural își cultivă propriile legume, mai nou și orășenii care stau la casă își exploatează eficient terenul din jurul casei și mai strecoară, pe ici-pe colo și câteva răsaduri de zarzavat.
De ce are loc acest fenomen? Deoarece omul modern dorește să se alimenteze cu produse cât mai proaspete și deloc procesate, care să aibă gust și miros specific (spre deosebire de cele din comerț, care nu mai prezintă nici unul din caracteristicile care le fac unice, deoarece se știe că tot ce este de la export este tratat chimic sau cu agenți de stimulare pentru creștere). Și anvergura acestuia a luat amploare de când a început pandemia.
O mică seră construită în propria grădină poate să asigure legume și pe parcursul iernii, adică perioada în care acestea de regulă lipsesc cu desăvârșire, deoarece nu pot fi crescute în câmp deschis din cauza temperaturilor foarte scăzute. Însă cu un adăpost mic, este posibilă obținerea de legume pe perioada iernii, astfel încât să aveți provizii întotdeauna la îndemână.
Dacă alegeți folie solar de bună calitate vă permite să controlați orele de lumină și întuneric, astfel încât răsadurile să aibă parte de tot ce au nevoie, într-un sezon în care nu prea pot obține nimic pe cont propriu. Iarna, serele pot oferi căldură plantelor, adăpost față de îngheț, brumă și suficientă lumină pentru a putea realiza procesul de fotosinteză, dacă alegeți o folie profesională deschisă la culoare, ce permite pătrunderea luminii solare prin aceasta.
Folia profesională pentru solar se folosește atât pentru acoperirea solarului în sine, dar se poate folosi și la nivelul solului, spre exemplu în recoltele de varză, conopidă, salată sau căpșuni, deoarece desparte plantele de sol, astfel încât acestea să nu se murdărească de pământ.
La fel de eficiente sunt și pentru a acoperi direct plantele pentru a le feri de ger și pentru a crea acel efect de seră, care menține o temperatură constantă pentru plante.
Pentru primul exemplu, se poate folosi folia neagră, pentru că reflectă lumina solară și ajută legumele să se coacă mai repede, iar pentru al doilea exemplu este întotdeauna recomandată folia transparentă sau cea albă opacă (pentru că lasă lumina să pătrundă prin ea).
Folia neagră nu se va folosi niciodată deasupra legumelor, deoarece oprește în totalitate lumina solară, iar fără lumină plantele nu au cum să producă fotosinteza, prin urmare nu cresc și în scurt timp mor.
Produsul în sine are scopul de a adăposti plantele pe perioada iernii, însă și în sezonul canicular, motiv pentru care trebuie să prezinte calitate din fabricare ca să poată să reziste atât la temperaturi ridicate, cât și la frig exagerat sau grindină. În funcție de calitatea acesteia, o poți folosi chiar și ani de zile fără probleme, timp în care își scoate oricum investiția (cel puțin o dată).
Practic, reprezintă o investiție pe termen lung (iar investițiile pe termen lung sunt cele mai eficiente). Achiziționează întotdeauna de la producători cunoscuți sau care sunt capabili să ofere garanție pentru produsul oferit, astfel încât să nu existe probleme pe viitor. Optează pentru un producător online, dacă nu dispui de unul în orașul / satul în care locuiești, pentru că așa primești ce ai nevoie direct la domiciliu.
Legumele prezintă foarte multe vitamine și minerale, de aceea este recomandat să le consumăm zilnic, de preferat în stare proaspătă sau cât mai puțin procesate, astfel încât organismul nostru să asimileze toate aceste elemente, ce îl ajută să se mențină sănătos.
Legumele prezintă o sursă de hrană completă și au și avantajul că pot fi congelate, pot fi deshidratate, pot fi procesate în alte produse de bază (zacuscă, murături și altele) ce pot fi consumate pe tot parcursul anului.
De aceea oamenii optează pentru creșterea propriilor legume. În plus, ajută și la economia familiei, pentru că ne eliberează de corvoada mersului la cumpărături, care de multe ori poate fi obositor sau peste mână (sau pur și simplu nu mai dorim să înfruntăm aglomerația, statul la coada și drumul dus – întors până acasă).
Dacă solul îți permite, poți crește orice, fără excepție! Acesta este cel mai mare avantaj și merită să îți oferi o șansă în acest sens. Poți crește roșii, castraveți, ardei, vinete, salată, ierburi aromatice, morcovi, varză, fasole, mazăre, însă ai în vedere faptul că este recomandat să le cultivi prin rotație.
Ce înseamnă acest lucru?
Poți începe cu culturi intercalate de roșii și castraveți, iar după ce ai recoltat primele legume, să începi să plantezi alte specii, de exemplu ardei și vinete. În acest fel, ajuți solul să nu sece de elemente nutritive (asta nu înseamnă, totuși, că nu trebuie să iei în calcul fertilizarea plantelor cu fertilizatori naturali, dacă îți dorești plante viguroase).
Nu uita, dacă solul are de toate, atunci și plantele sunt fericite (în principiu, acestea au nevoie doar de apă și fertilizator), însă acestea vor avea nevoie și de tratamente fitosanitare dacă sunt atacate de boli sau de dăunători, trebuie ferite de buruienile care le pot sufoca și, nu în ultimul rând, trebuie îngrijite cu iubire, pentru că doar așa se pot obține rezultate care să mulțumească și sufletul și mintea, nu doar trupul.