Dacă ți s-a întâmplat vreodată să aștepți ca mâncarea să se răcească înainte de a o pune în frigider, nu ești singur. Însă, după ce vei afla ce a descoperit un specialist în politici alimentare despre pericolele de a pune mâncarea caldă direct în frigider, s-ar putea să te gândești de două ori înainte de a repeta acest obicei.
Gavin Wren, specialist în politici alimentare, a realizat un experiment „științific” pentru a demonstra de ce punerea mâncării fierbinți în frigider poate „dăuna grav temperaturii” și chiar poate afecta frigiderul. Pentru a face experimentul cât mai riguros posibil, Gavin a plasat trei termometre de monitorizare a temperaturii în diferite colțuri ale frigiderului: unul în sertarul pentru salată, unul pe raftul din mijloc și altul pe raftul de sus. „Aceste trei zone ale frigiderului vor reacționa foarte diferit la factori precum ușa deschisă, introducerea mâncării fierbinți sau adăugarea de produse noi”, a explicat Gavin.
@gavinwrenThis destroys your fridge 🙅♂️♬ original sound – Gavin Wren
În cadrul experimentului, Gavin a observat cum temperaturile din frigider au variat semnificativ atunci când a pus mâncarea caldă înăuntru. De exemplu, în dimineața zilei de 7 ianuarie, când a uitat să închidă ușa frigiderului, temperatura pe raftul de sus a crescut aproape până la 9 grade, iar pe raftul din mijloc a ajuns la 7 grade, în timp ce sertarul pentru salată a rămas la aceeași temperatură. Mai târziu, Gavin a pus un vas cu orez călduț pe raftul de jos, iar aceasta a avut un „impact minor și asupra sertarului pentru salată”.
În continuare, Gavin a testat teoria punând o porție de mâncare gătită pe raftul de sus al frigiderului, iar temperatura din această zonă a urcat până la 18 grade Celsius. A durat patru ore pentru ca temperatura să revină la normal. Gavin a explicat că, pe lângă faptul că acest lucru poate afecta performanța frigiderului, poate și accelera perisabilitatea altor alimente din frigider. „Aceasta ar face ca laptele să se strice de zece ori mai repede decât în mod normal. Și acesta este exact motivul pentru care trebuie să lăsăm mâncarea să se răcească înainte de a o pune în frigider”, a adăugat el.
În conformitate cu recomandările Agenției pentru Standarde Alimentare din Marea Britanie, „Nu puneți alimente fierbinți sau calde în frigider. În schimb, lăsați-le să se răcească la temperatura camerei și puneți-le în frigider în termen de una până la două ore. Pentru a răci rapid alimentele, împărțiți-le în porții mici și puneți-le în recipiente sau pungi de congelator înainte de a le pune în frigider sau congelator.”
Este important de reținut că lăsarea alimentelor prea mult timp afară din frigider poate fi la fel de riscantă, deoarece frigiderul încetinește creșterea bacteriilor. Bacteriile se dezvoltă cel mai rapid la temperaturi între 4 și 60 de grade Celsius, cunoscut ca „zona periculoasă”. Dacă alimentele rămân la această temperatură timp de câteva ore, bacteriile pot începe să se dezvolte. De aceea, este esențial să aduci mâncarea la temperatura camerei cât mai rapid posibil înainte de a o pune în frigider, prin împărțirea în porții mai mici, lăsând-o sub hota de bucătărie sau folosind un recipient etanș pentru a face o „baie de apă rece”.
Sursa: express.co.uk
Sursa foto: Shutterstock