De ce sunt pisicile obsedate de măsline. Motivul pentru care felinele nu pot rezista acestor gustări delicioase

  • Publicat:
De ce sunt pisicile obsedate de măsline. Motivul pentru care felinele nu pot rezista acestor gustări delicioase
Foto: Shutterstock

Te-ai întrebat vreodată de ce pisicile sunt înnebunite, la propriu, atunci când simt miros de măsline? Felinele sunt atrase în mod misterios de aceste gustărele sărate cu care inițial se joacă, dar pe care ulterior le devorează. Motivul? Citește mai departe ca să-l afli.

Măslinele conțin o substanță care se găsește și în iarba mâței

În compoziția măslinelor – în special cele verzi – se regăsește un compus numit nepetalactonă, o substanță care este prezentă și în uleiurile volatile din iarba mâței. Nu e de mirare, așadar, de ce o iau razna pisicile când simt miros de măsline!

Această substanță intră în țesutul nazal al pisicii, unde se presupune că se leagă de receptorii de proteine ​​care stimulează neuronii senzoriali. Aceste celule, la rândul lor, provoacă un răspuns neuronal în bulbul olfactiv. În consecință, pisica expusă la această substanță reacționează neobișnuit.

Felina devine agitată, pupilele i se dilată, își freacă năsucul de măslină, se rostogolește, miaună, salivează și, în cele din urmă, după ce efectul substanței cu pricina dispare, se bucură de gustărica sărată.

Există însă și situații când pisicile nu sunt deloc interesate de măsline. Iar asta – mai precis reacția la nepetalactonă – se datorează moștenirii genetice, spun studiile.

pisica maslina
Foto: Shutterstock

Este periculos pentru pisici să mănânce măsline?

Câtă vreme nu le oferiți felinelor cantități mari de măsline, totul este în regulă, indiferent că vorbim despre măsline verzi, negre sau de alt fel. Dar neapărat fără sâmburi – aceștia pot cauza sindrom obstructiv, adică se pot bloca în intestin!

De asemenea, nu le oferiți pisicilor măsline umplute cu usturoi sau ardei iuți. Usturoiul este toxic pentru pisici, iar ardeiul iute poate cauza iritații severe la nivelul gurii și intestinelor.

Un alt lucru de care trebuie să țineți cont este conținutul crescut de sare din măsline. Pisicile nu tolerează sodiul la fel ca oamenii. În special felinele cu boli renale, diabet sau boli inimă trebuie ferite de gustările sărate, cum sunt și măslinele.

Printre semnele intoxicației cu sodiu la pisici se numără vărsăturile, diareea, letargia, setea excesivă și urinarea în exces. În cazurile severe, pisicile pot prezenta tremurături sau crize convulsive.

O măslină din când în când nu îi face rău pisicii, dar țineți cont că aceste gustări nu trebuie să constituie mai mult de 10% din aportul caloric zilnic al felinei.

Măslinele sunt sănătoase pentru oameni, datorită conținutului lor bogat în vitaminele A, C, E, care susțin imunitatea, sănătatea ochilor, a pielii și a inimii. În schimb, sănătatea pisicilor este asigurată în principal de aportul zilnic de proteine și alte elemente nutritive, care se regăsesc în mâncarea special formulată pentru ele.

Dacă aveți nelămuriri privind alimentația pisicii și aceste gustări ocazionale, nu ezitați să cereți sfatul medicului veterinar la următoarea vizită.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”