De ce trebuie să gătești ouăle după 30 de minute de când le-ai scos din frigider

  • Publicat:
De ce trebuie să gătești ouăle după 30 de minute de când le-ai scos din frigider

Atunci când pregătești ouă, un mic detaliu poate face o mare diferență în rezultat: lăsarea lor să ajungă la temperatura camerei înainte de a le găti.

Deși este ușor să te gândești că ouăle pot fi gătite direct din frigider, acest pas simplu de a le lăsa câteva minute la temperatura camerei poate îmbunătăți atât textura, cât și siguranța acestora. În plus, prevenirea spargerii și asigurarea unei gătiri uniforme sunt doar câteva dintre beneficiile acestui truc ușor de aplicat în bucătărie. Iată de ce este important să respecți acest sfat și ce avantaje îți aduce.

De ce este important să lași ouăle 30 de minute la temperatura camerei înainte de a le găti

Este recomandat să lași ouăle să ajungă la temperatura camerei înainte de a le găti, în special dacă le-ai scos din frigider, și asta din mai multe motive:

Prevenirea spargerii ouălor

Atunci când ouăle sunt reci și le pui direct în apă fierbinte sau le gătești, diferența de temperatură poate duce la formarea de presiune în coajă, ceea ce poate cauza spargerea oului. Lăsându-le la temperatura camerei timp de 30 de minute, reduce riscul ca ouăle să se crape în timpul gătitului.

Gătirea uniformă

Oul care este la temperatura camerei va găti mai uniform. Dacă îl gătești direct din frigider, zona exterioară a oului se va găti mult mai rapid decât interiorul, ceea ce poate duce la o textură neuniformă (de exemplu, un gălbenuș mai crud și o albuș mai tare).

Îmbunătățirea texturii

Când ouăle sunt aduse la temperatura camerei înainte de a fi gătite, acestea pot avea o textură mai fină și mai moale, mai ales dacă sunt fierte sau prăjite. Un ou rece poate deveni mai elastic în exterior și mai greu de manipulant.

Siguranța alimentară

Dacă ouăle sunt scoase din frigider și gătite prea repede, există riscul ca interiorul să nu ajungă la temperatura necesară pentru a ucide orice bacterie potențială (cum ar fi Salmonella). Lăsându-le să se încălzească treptat, scade riscul de apariție a problemelor de siguranță alimentară.

CONCLUZIE

În concluzie, lăsând ouăle la temperatura camerei timp de aproximativ 30 de minute înainte de a le găti, îți vei asigura o gătire mai uniformă și o textură mai bună, evitând în același timp riscurile legate de spargerea oului sau siguranța alimentară.

Citește și: Cum faci ouăle să reziste mai mult timp în frigider. Trucul care te ajută să economisești

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult