Trezirea la viaţă a naturii, specifică lunii martie, aduce cu sine o serie de responsabilităţi, mai ales dacă ai în grijă un animăluţ de companie.
Specialistul ANIMAX (www.animax.ro) Anca Ivan îţi spune de ce este primăvara sezonul ideal pentru deparazitare, care sunt simptomele parazitozelor şi cum poţi preveni infestarea cu paraziţi a necuvântătoarelor.
La începutul primăverii sunt întâlnite condiţiile ideale care favorizează parazitismul animalelor de companie.
O parte din aceşti factori sunt legaţi de imunitatea scăzută, însă cel mai mare impact îl au factorii de mediu (creşterea temperaturii, umiditatea crescută, vegetaţia abundentă), care cresc riscul de infestare cu paraziţi externi.
Cea mai importantă sursă de paraziţi o reprezintă contaminarea mediului ambiant.
Multe animale sunt purtătoare şi eliminatoare de elemente infestante aflate în diferite stadii de dezvoltare, care sunt diseminate în mediu şi preluate ulterior de către alte animale, asigurând practic transmiterea paraziţilor de la un animal la altul.
De asemenea, hrănirea animalelor cu carne crudă sau insuficient preparată termic nu face decât să expună animalele la parazitoze interne.
Şi femelele gestante pot fi purtătoare de paraziţi, iar în lipsa deparazitării aceştia traversează placenta şi sunt transmişi mai departe puilor prin circulaţia fetală.
Cele mai întâlnite tipuri de paraziţi intestinali sunt ascarizii, teniile şi coccidiile, iar dintre paraziţii externi, cel mai frecvent întâlniţi sunt puricii, căpuşele şi dermatofiţii.
Principalele simptome care dau de gol parazitozele sunt: scăderea în greutate, tulburările digestive, scaunele moi care alternează cu cele normale sau cu sânge, precum şi lipsa de energie.
Lipsa tratamentului poate duce la migrarea paraziţilor prin diferite organe şi poate genera tuse, icter, anemie, paralizii, manifestări nervoase etc., în funcţie de localizarea acestora.
În infestaţii grave, aceste parazitoze pot fi letale, mai ales dacă animalul nu are un sistem imunitar puternic. Alteori, existenţa paraziţilor interni evoluează fără semne specifice, motiv pentru care este important să deparazităm cu regularitate animalele de companie.
Deparazitarea externă se poate realiza folosind diverse produse, dar se va ţine cont de vârsta şi greutatea animalului, precum şi de starea de întreţinere şi de specificaţiile producătorului.
De exemplu, spray-ul antiparazitar se poate folosi la vârste foarte fragede, chiar după primele două zile de viaţă, atât în cazul câinelui cât şi al pisicii.
După vârsta de 4 săptămâni, se poate folosi pudra antiparazitară, iar după 7-8 săptămâni se pot folosi pipetele.
Deparazitarea externă a căţeilor după vârsta de patru luni, când termină schema de vaccinare, se va face lunar, întrucât toate produsele antiparazitare externe cu aplicare la nivelul pielii au durată de acţiune o lună.
Pentru a prelungi această durată se pot folosi zgărzi a căror protecţie este mult mai lungă. Un astfel de produs este un medalion antiparazitar eficient atât pentru căţei cât şi pentru pisici (www.catandogstore.ro), care ţine la distanţă puricii şi căpuşele pentru o perioadă de doi ani.