Din multa dragoste pentru cainii batrani

10 ani – iata varsta de la care un caine este considerat batran. De acum inainte, va mai puteti bucura de prezenta lui inca aproximativ 6-8 ani. Este o perioada foarte delicata, dar petul favorit poate fi in forma maxima. Are insa nevoie de ingrjire speciala, dar si de o alimentatie adecvata.
  • Publicat:
Din multa dragoste pentru cainii batrani
Din multa dragoste pentru cainii batrani

10 ani – iata varsta de la care un caine este considerat batran. De acum inainte, va mai puteti bucura de prezenta lui inca aproximativ 6-8 ani. Este o perioada foarte delicata, dar petul favorit poate fi in forma maxima. Are insa nevoie de ingrjire speciala, dar si de o alimentatie adecvata.

Daca intretineti un caine batran, in primul rand aveti grija ca acesta sa faca miscare, dar una potrivita varstei lui. Patrupedul are nevoie sa mearga cat mai mult, dar nu il fortati sa sara sau sa alerge, pentru ca evident nu mai poate.

Miscarea moderata ii prelungeste viata, efortul intens si prelungit il deterioreaza si mai rapid. Indicat este ca dimineata si seara sa mergeti cel putin o ora prin parc impreuna. E un exercitiu ideal atat pentru caine, dar si pentru stapan, mai ales dupa o zi de munca intensa.

Alimentatia saraca in grasimi devine obligatorie

A doua recomandare majora pentru un caine aflat la varsta a treia este adaptarea alimentatiei. Aceasta vizeaza atat hrana preparata acasa, cat si hrana industriala. In privinta acesteia din urma, e obligatoriu sa alegeti variantele destinate cainilor batrani, tinand cont in primul rand de recomandarea medicului veterinar. Inca de la 7 ani, cainele trebuie sa treaca la o alimentatie specifica varstei a treia.

Din acest moment, i se micsoreaza drastic cantitatea de grasime din alimentatie, dar si de oase suculente pe care le rodea. Motivul? Un caine batran are nevoie de pana la 7 ori mai putine calorii decat unul tanar. In aceasta perioada, veti constata pierderea apetitului. Daca isi pierde interesul pentru hrana brusc, poate fi semnul unei afectiuni grave, inclusiv cancer.

Daca observati aceasta manifestare, mergeti de urgenta la medicul veterinar. Alte motive mai putin grave care determina pierderea interesului pentru hrana sunt problemele dentare, ulcerul sau o anumita medicatie. Daca insa scaderea apetitului se realizeaza gradual, e vorba de procesul normal de imbatranire.

Varsta inaintata cauzeaza atrofierea simtului gustului si al mirosului, care fac ca mancarea sa nu mai fie la fel de gustoasa ca odinioara. Daca patrupedul nu mai simte gusturile cu care era obisnuit, atunci va renunta la o parte din hrana. Iata cum ii cresteti apetitul. In general, cainii batrani iubesc hrana ceva mai lichida.

Alimentatia cainelui trebuie sa se bazeze pe supe groase din legume cu orez, la care se adauga carne slaba. Deci supele sunt o alegere benefica. In al doilea rand, gustul devine mai puternic, daca hrana e calduta (nu fierbinte pentru ca ii puteti distruge mare parte din receptorii gustului).

Mergeti la veterinar cel putin de doua ori pe an

La varsta a treia, vizitele la veterinar trebuie respectate cu regularitate. Medicul ii va lua de doua ori pe an probe de sange. Pentru prevenirea si detectarea precoce a bolilor cainilor batrani, medicul veterinar indica si analiza urinei.

Testele includ si un EKG, dar si o radiografie a pieptului. O analiza a fecalelor va fi realizata obligatoriu pentru ca specialistul sa se asigure ca patrupedul pastreaza in corp o balanta echilibrata a enzimelor, dar si pentru verificarea existentei parazitilor interni.

Mai mult, dupa 10 ani, cainii fac mai des abcese perianale si au nevoie de ingrijire specifica. De asemenea, dantura necesita atentie, pentru ca acum animalutele dezvolta mai usor infectii dentare sau gingivale si isi pot pierde cu usurinta dintii. Mai mult, depunerea tartrului poate cauza tulburari cardiace si pulmonare.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult